Külföld

Trump még idén ki akarja vonni Afganisztánból az amerikai katonákat

Az Egyesült Államoknak már "karácsonyra" ki kellene vonnia a maradék katonáit Afganisztánból - közölte Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint szerda este, mindössze néhány órával azt követően, hogy Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentette, a jövő év elején 2500-ra csökkentik az afganisztáni haderő létszámát.

Trump még idén ki akarja vonni Afganisztánból az amerikai katonákat
Trump: Le kell zárni a nevetséges vég nélküli háborúkat
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók között februárban létrejött megállapodás értelmében az amerikai katonáknak 2021 májusáig el kellene hagyniuk a dél-ázsiai országot.

Washington júniusban 8600-ra csökkentette afganisztáni hadereje létszámát, amelyet novemberig 4500-ra terveznek leszállítani.

„Karácsonyra haza kellene hoznunk a még Afganisztánban szolgáló, kis létszámú BÁTOR férfiainkat és nőinket” - írta az elnök a Twitteren.

Szakemberek szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy konkrét utasításról vagy csupán törekvésről van-e szó, a bejelentés azonban tovább gyengítheti az afgán kormány pozícióját a tálibokkal folytatott tárgyalásokon.

November 3-án lesz az amerikai elnökválasztás, és az újraválasztásra készülő Trump régóta hangoztatja, hogy le kell zárni „a nevetséges vég nélküli háborúkat”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően avatkoztak be katonailag Afganisztánban, amelyet akkor a tálib szélsőségesek irányítottak, akik Washington szerint menedéket adtak az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek.

  Mohamed Naím, az afgán kormányellenes tálibok egyik szóvivője Trump bejelentését az amerikaiak és a radikálisok közti békemegállapodás megvalósítása felé tett pozitív lépésnek nevezte. Társa, Zabihullah Mudzsáhid a Twitteren osztotta meg a mozgalom közleményét, amely egyúttal leszögezi, hogy a tálibok a maguk részéről továbbra is készek betartani a megállapodás rájuk eső előírásait.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom