Külföld

„Egy lépést előre, egy lépést hátra?”

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése az Európai Bizottság (EB) új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját tekinti át.

„Egy lépést előre, egy lépést hátra?”
A magyar válaszadók a bevándorlást országuk szempontjából az előző évhez képest kevésbé tekintik a legfőbb problémának
Fotó: MH

Az elemzés két kulcsfontosságú elemet emel ki: az EU külső határain bevezetendő úgynevezett átvilágítási eljárásra, illetve az úgynevezett kötelező szolidaritási mechanizmusra. Miközben a paktum több ponton előrelépést jelent a korábbi bizottsági javaslatokkal összevetve, számos gyakorlati megvalósíthatósági kérdést vet fel.

A javaslatcsomag mindenkinek igyekszik „adni” valamit, azonban továbbra is a humanitárius szempontok élveznek elsőbbséget, egyes elemeiben ösztönzőleg hat az illegális migrációra, és ezúttal is a szolidaritás kulcselemeként jelöli meg a menedékkérők szétosztását. Utóbbi bár formálisan nem kötelező, a részletszabályok alapján könnyen kötelezettségként jelenhet meg azon tagállamok számára is, amelyek a repatriálások megszervezését vállalják.

Mindezek tükrében borítékolható, hogy a paktumot komoly viták övezik majd a közeljövőben - írják. 

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom