Külföld

Az új bizottsági migrációs javaslatcsomag nem jelent érdemi áttörést

Az új európai bizottsági migrációs javaslatcsomag megközelítését tekintve nem jelent érdemi áttörést - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára az unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának soros belügyi ülésén.

Az új bizottsági migrációs javaslatcsomag nem jelent érdemi áttörést
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: MH

A BM az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte az államtitkár felszólalását a belügyminiszterek csütörtöki videokonferenciáján, amelyen a tárcavezetők a migrációval kapcsolatos álláspontokat és a tagállamok rendőrségei közötti együttműködés megerősítésének lehetőségeit vitatták meg.  

Kontrát Károly hangsúlyozta, „a javaslat azt mondja, kezeljük jól a migrációt. Ezzel szemben a magyar megközelítés továbbra is a következő: állítsuk meg a migrációt.” A schengeni egyezmény továbbra is hatályban van és rögzíti, milyen feltételekkel lehet belépni az Európai Unió területére - mondta, hozzátéve, ezt az uniós jogszabályt az államok egy része megszegi.

Olyan eljárások kialakítására van szükség - mutatott rá az államtitkár -, amelyek a teljes külső határon képesek megakadályozni azoknak az embereknek a bejutását, akik nem jogosultak védelemre.

A BM államtitkára hangsúlyozta: az EU migrációs politikájának a felelősség és a szolidaritás egyensúlyán kell alapulnia.

Magyarország számára bármilyen szolidaritási mechanizmus csak abban az esetben fogadható el, ha többi között a tagállami határvédelmi erőfeszítések is szolidaritási eszköznek minősülnek, és a menekültek áthelyezése legfeljebb önkéntes szolidaritási eszköz marad - emelte ki. Közölte: az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól az még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi.

Kontrát Károly szerint a paktum ösztönzi a civil hajókat a migránsokat segítő tevékenységük erősítésére, és a Földközi-tengeren kutatást és mentést végzőknek kedvez.

A kutatási és mentési műveletekért véleménye szerint leginkább azok a harmadik országok felelnek, ahonnan a hajók - fedélzetükön az illegális migránsokkal -, útnak indulnak az EU felé. Ezzel szemben nem szerepel az új európai bizottsági csomagban az a korábban támogatott javaslat, amely Európán kívüli kikötői platformok létrehozását vetette fel, biztosítva a kérelmek megfelelő feldolgozását az unión kívül. - mondta. Emlékeztetett: Magyarország - korábbi álláspontját fenntartva - nem támogatja, hogy a menekültügyi csomag egyes jogalkotási javaslatait külön-külön fogadják el.

„Az Európai Tanács bevonása elengedhetetlen a legmagasabb politikai szint biztosítása érdekében. Magyar szempontból egyik lezárandó jogalkotási javaslat sem tekinthető technikai szintűnek, azokat szuverenitási oldalról kell vizsgálni és meg kell hagyni a tagországok döntési kompetenciáit” - hangsúlyozta.

Kontrát Károly az ülés második részében üdvözölte a német elnökség szándékát a rendőri szervek együttműködésének megerősítésére, különösen tekintettel a Covid-19 járványra.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása nemcsak nagy lehetőség, de szükséges eszköz is a bűnüldözés számára. El kell érni, hogy akár egy rendőrjárőr bármikor és bárhol hozzáférhessen minden releváns nemzeti és más tagállami adathoz és információhoz, ami a rendőri feladatok ellátásához szükséges - mondta. Fontosnak nevezte az információs rendszerek megbízható adatokkal történő „szisztematikus táplálását” és azt, hogy ezeket az adatokat a rendészeti szervek széleskörűen alkalmazzák.

Mivel úgy tűnik, hogy a Covid-19 „még egy ideig velünk marad” - mondta -, célszerűnek látszik a humanitárius folyosók tagországonkénti összekötése, így azok hálózatként működhetnének, és ezáltal csökkenthető lenne a fertőzésveszély kockázata.

„Továbbra is készek vagyunk átadni és megosztani minden ezzel kapcsolatos információt, ami alapján a magyar rendszert működtetjük, ideértve az útvonalak térképes megjelölését, a pihenőhelyek kialakításával kapcsolatban hozott intézkedéseinket” - hangoztatta Kontrát Károly az uniós miniszterek videokonferenciáján.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom