Külföld

Németország még mindig az öt éve beadott menedékkérelmekkel küzd

A migráció természetes folyamat, a problémát az illegális bevándorlás jelenti, ennek visszaszorítása érdekében az uniónak szorosabb kapcsolatot kell kialakítani a harmadik világbeli országokkal, aktívabban kell küzdenie az embercsempészekkel szemben, fel kell gyorsítani a kitoloncolások folyamatát, és hatékonyabbá kell tennie az önkéntes hazatérési programot – jelentette ki Ylva Johansson a Die Zeit című német lapnak nyilatkozva.

Németország még mindig az öt éve beadott menedékkérelmekkel küzd
Még mindig kétszázezernél több 2015-ben indult menedékjogi eljárás van folyamatban (képünk illusztráció!)
Fotó: AFP/Elvis Barukcic

Az Európai Bizottság belügyi biztosa a testület menekültügyi paktumáról szólva elmondta, ha egy ország nem akar migránsokat befogadni más tagországokból, a tervek szerint nyolc hónapja lenne arra, hogy hazaszállítsa a be nem fogadott menedékkérőket. A nyolc hónap leteltével viszont az adott ország felelőssége lesz az érintett bevándorló sorsa, mindez ugyanakkor nem egyenlő a migránsok kötelező szétosztásával – tette hozzá.

Németországban öt évvel a menekültválság csúcspontja után is problémát jelent az elutasított menedékkérők kitoloncolása – erről beszélt a német Menekültügyi és Migrációs Hivatal (BAMF) elnöke, Hans-Eckhard Sommer a Handelsblatt című lapnak. Mint mondta, még mindig kétszázezernél több 2015-ben indult menedékjogi eljárás van folyamatban.

Sommer szerint az idei évben százezren folyamodhatnak nemzetközi védelemért Németországban. Hozzátette: nem bocsátkozna jóslatokba arra vonatkozóan, hogy az érkező bevándorlók száma milyen mértékben emelkedhet a koronavírus-válság gazdasági hatásainak következtében.

A BAMF vezetője szerint a német kormány helyesen döntött, hogy a moriai menekülttáborban pusztító tűz után 1500 főben maximalizálta azoknak a migránsoknak a számát, akiket befogadnak Görögországból. Felidézte Horst Seehofer belügyminiszter kijelentését, miszerint ennél több menedékkérő befogadása csak európai kontextusban lehetséges.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom