Külföld

Hidvéghi: Az Európai Parlament folytatná a jogállamisági zsarolást

Az Európai Parlament egy olyan újabb jogállamisági eljárás létrehozására kéri az Európai Bizottságot, amely a tagállamok parttalan politikai zsarolására adna lehetőséget. A jogállamiság fogalmának kitágítása mellett ráadásul álfüggetlen „szakértőknek” és civil szervezeteknek adna a tagállamok vizsgálatára és büntetésére vonatkozó jogköröket – fogalmazott lapunkhoz eljuttatott közleményében Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője.

Hidvéghi: Az Európai Parlament folytatná a jogállamisági zsarolást
Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője
Fotó: Európai Parlament

Az Európai Parlament plenáris ülése október 7-én megszavazta azt a Michael Šimečka szlovák liberális képviselő által jegyzett kezdeményezést, amellyel egy intézményeken átívelő jogállamisági eljárás létrehozatalát javasolja az Európai Bizottságnak.

Az Európai Parlament baloldali többsége minden eszközt bevetne, hogy nyomást gyakoroljon a más értékek mentén gondolkodókra. A cél a továbbiakban is nyilvánvalóan az, hogy az ideológiailag számukra nem tetsző politikát követő kormányokat jogállamiság címszó alatt zsarolhassák – mondta el Hidvéghi Balázs a jelentéssel kapcsolatban.

Kiemelte, a kezdeményezés nagymértékben építene az Európai Bizottság által éppen a múlt héten bemutatott éves jogállamisági jelentésre, viszont az értékelésen túl konkrét ajánlásokat követel és szigorú következményekkel is büntetné a tagállamokat. Kiterjesztené továbbá a vizsgálódást a jogállamiság mellett a demokráciára és az alapvető jogokra is. Ezzel egy olyan tág jogállamisági fogalom jönne létre, hogy borítékolható a fogalommal való visszaélés és annak politikai célokra való felhasználása. A javaslat ráadásul tisztázatlan hátterű álfüggetlen „szakértők” számára biztosítana döntő beleszólást a folyamatba, illetve jelentős szerepet szánna az elmúlt években Magyarország ellen álbizonyítékok szolgáltatásában élen járó civil szervezeteknek.


Az EP állást foglalt az európai értékek védelmét biztosító új mechanizmus létrehozásáról

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén olyan uniós mechanizmus létrehozásáról fogadott el állásfoglalást, amely a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat védené és erősítené - közölte az uniós parlament szerdán.

A képviselők tényeken alapuló mechanizmus létrehozását sürgették annak érdekében, hogy az unió az „európai értékek felhígulásával szemben” valóban meg tudja védeni jogrendjét, az emberek alapvető jogait és az unió nemzetközi hitelét.

Az 521 szavazattal 152 ellenében, 21 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint a mechanizmus minden tagállamra nézve egyenlő mérce szerint, tisztességes és pártatlan módon, az arányosság elvét mindenkor tiszteletben tartva működne.

A szöveg szerint a mechanizmus létrejöttét támogató képviselők aggályosnak tartják „az autokratikus és illiberális tendenciák erősödését és megszilárdulását”, amit tovább súlyosbít a koronavírus-járvány és számos tagországban a korrupció, a dezinformáció és az „állam foglyul ejtése”.

Véleményük szerint a mechanizmusra azért van szükség, mert az uniónak nincsenek megfelelő eszközei ahhoz, hogy kezelni tudja alapértékeinek „példátlan és egyre súlyosbodó válságát”. Ezt az is jelzi, hogy az Európai Unió Tanácsa ezidáig képtelen volt érdemi előrelépésre az uniós szerződés 7. cikke szerinti, folyamatban levő eljárásokban, ezért „a különutas politika zavartalanul folytatódhat”.

Kijelentették, az uniós intézmények közötti megállapodásra van szükség az európai értékek érvényre jutását megvizsgáló ciklusról.

„Az országspecifikus ajánlásokon alapuló új éves ellenőrzési ciklusnak egyszerre kell gondoskodnia a jogsértések megelőzéséről és orvoslásáról” - fogalmaztak.

Véleményük szerint emellett határidőkhöz és célok teljesítéséhez kötött, konkrét intézkedéseket kell megjelölni, igazodva többek között a 7-es cikk szerinti eljárásokhoz, a kötelezettségszegési eljárásokhoz és az uniós költségvetés forrásainak kifizetésére vonatkozó jogállamisági feltételrendszerhez, amint az hatályba lép.

Az állásfoglalás szerint az EP által javasolt mechanizmus a meglévő eszközöket - így egyebek mellett a jogállamiságról szóló európai bizottsági jelentéseket - fogná egységbe, és azok helyébe lépne.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom