Külföld

Varga Judit: Zavarkeltés az uniós költségvetés elfogadásában

Az Európai Parlament négy frakciójának vezetője keddi véleménycikkében az Európai Unió tagállamait megszólítva igyekszik zavart kelteni az uniós költségvetési és újjáépítési csomag elfogadásában - írta Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

Varga Judit: Zavarkeltés az uniós költségvetés elfogadásában
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook

Varga Judit leszögezte, „Magyarország álláspontja mindig is egyértelmű volt: az európai szolidaritás jegyében elfogadjuk az Európai Tanács júliusi megállapodását a költségvetésről és az újjáépítési eszközről. Európa érdeke az, hogy a költségvetési csomag 2021. január 1-jével hatályba léphessen, és támogatáshoz juthassanak azok a tagállamok, amelyek erre leginkább rászorulnak”.

Azonban sajnálattal látják, hogy egyes tagállamok és az Európai Parlament újra akarják nyitni az Európai Tanács júliusi megállapodását, és így veszélyeztetik a költségvetési csomag elfogadását. „Azok, akik valójában sohasem akarták támogatni Európa gazdasági talpra állítását, az Európai Tanács konklúzióiban semmilyen formában nem szereplő jogállamisági feltételeket használják fel ürügyként a megállapodás felrúgásához” - tette hozzá.

Varga Judit úgy fogalmazott, a júliusi Európai Tanács döntésének megfelelő, az EU pénzügyi érdekeinek védelmét szolgáló új költségvetési feltételrendszerről akár holnap megállapodhatnának az intézmények.

Objektum doboz

Hozzátette, a jogállamiság védelmére az Európai Unióról szóló Szerződés 7. cikke szolgál. További jogállamisági eszközök kialakításához a Szerződés módosítása szükséges. Magyarország továbbra is nyitott ilyen kezdeményezések megvitatására - írta.

„Történelmi felelőtlenség lenne azonban hagyni, hogy ez a vita túszul ejtse a költségvetési csomag elfogadását” - zárta sorait az igazságügyi miniszter.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom