Külföld

Bíznak Donald Trump mielőbbi felépülésében

További kezelésekre szorul az amerikai elnök, ugyanakkor orvosai állítása szerint hamarosan kiengedhetik a kórházból

Bizakodóan nyilatkoztak tegnap az amerikai elnök kezelőorvosai annak ellenére, hogy elismerték: rózsásabb képet festettek a valódi állapotánál. Kihívója, a demokrata Joe Biden tovább folytatja kampánykörútját, amelynek középpontjába a koronavírus elleni védekezés kerül.

Bíznak Donald Trump mielőbbi felépülésében
Donald Trump elnök vasárnap autóból üdvözölte a kórház előtt összegyűlt híveit
Fotó: AFP/Alex Edelman

Vasárnap nyilatkoztak részletesebben Donald Trump orvosai az elnök állapotát illetően. Dr. Sean P. Conley vezető orvos elismerte, hogy a valóságnál kedvezőbb képet festettek a hetvennégy éves államfő betegségéről. Közölte: Trumpnak a hétvégén felment a láza, és a véroxigénszintje is ingadozott. Az elnököt jelenleg remdesivirrel, egy új antivirális hatóanyaggal kezelik, emellett szteroid hatóanyagú dexametazont is kap, hogy stabilizálják a véroxigénszintjét. „Néhány várható jelet láttunk, de semmi olyat, amely komoly klinikai aggodalomra adna okot” – mondta Conley. Hozzátette: a vírus gyakran okoz tüdőgyulladást és más károkat a légzőszervekben, amelyeknek látható jelei vannak, még mielőtt a fertőzött nagyon rosszul lenne. Mindezek ellenére Conley szerint még a hét első felében kiengedhetik az elnököt a kórházból.

Trump vasárnap este kiautózott a kórházból pár percre, hogy üdvözölje az épület előtt összegyűlt híveit. Később a Twitteren közzétett videóüzenetben azt mondta: „Nagyon érdekes utazás volt. Sokat tanultam a koronavírusról. Ez az igazi iskola. Nem az »olvassuk el a könyveket« fajtájú.” Jeruzsálemben, a siratófalnál vezető rabbik imádkoztak Trump gyógyulásáért, a tajvani parlament szóvivője, Yu Shyi-kun közölte: országa reméli, hogy az amerikai elnök mihamarabb felépül.

Tegnap egyébként koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták a washingtoni Fehér Ház szóvivőjét, Kayleigh McEnanyt is. A magát rendszeren teszteltető, hetvenhét esztendős Joe Biden demokrata elnökjelölt vasárnapi koronavírus-vizsgálatának eredménye negatív lett, és folytatta kampánykörútját Floridában. Kate Bedingfield, Joe Biden kampányfőnök-helyettese közölte: a választásokig még hátralévő, szűk harminc napban a Biden-kampány elsősorban a koronavírus-járványra összpontosít.

Kapcsolódó írásaink