Külföld

Trump üzent: Folytatni készül választási kampányát

A koronavírussal diagnosztizált Donald Trump amerikai elnök arra készül, hogy hamarosan elhagyhatja a kórházat, és folytatja a választási kampányát - ezt ő maga jelentette ki abban a négyperces videóüzenetben, amelyet helyi idő szerint szombaton este tett közzé a Twitteren.

Trump üzent: Folytatni készül választási kampányát
Donald Trump hangsúlyozta, hogy mindenképpen be akarja fejezni a kampányt, mert még mindig naggyá kell tenni Amerikát
Fotó: AFP/Saul Loeb

Ismételten köszönetét kifejezve a Walter Reed katonai kórház orvosainak, ápolóinak és egész személyzetének, Donald Trump hangsúlyozta: sokkal jobban van, mint amikor pénteken bement a kórházba. Azt hangoztatta, hogy mindenképpen be akarja fejezni a kampányt, mert „még mindig naggyá kell tenni Amerikát”. Hozzáfűzte: „le fogjuk győzni ezt a koronavírust, és nagyon le fogjuk győzni”.

Az elnök elmondta: kezdi jól érezni magát, az elkövetkező néhány napban derül ki, hogy milyen lépésekre van még szükség. „Ez lesz az igazi teszt a felépüléshez” - jelentette ki. Köszönetet mondott az amerikaiaknak, akik - mint fogalmazott - „csaknem kétpárti egyetértésben” kívántak neki jobbulást. „Ígérem, ezt soha nem felejtem el” - mondta Trump.

Kifejtette: „nem volt választása”, mint hogy vállalja a fertőzés kockázatát, nem tehette meg, hogy a Fehér Házban marad, ki sem mozdul onnan, nem találkozik, nem beszélget emberekkel. „Én ezt nem tudom megtenni” - fogalmazott. „Ez Amerika, ez a legnagyszerűbb ország a világon, ez a legnagyobb hatalmú ország a világon, én nem zárkózhatom be az emeleten egy szobába, hogy totálisan biztonságban legyek. (...) Vezetőként szembe kell nézni a problémákkal. Nem volt olyan nagyszerű vezető, aki nem így tett volna” - hangsúlyozta.

Objektum doboz

Az elnök videóüzenete előtt a Fehér Ház orvosa, Sean Conley és a kezelőorvosok csapata a kórház előtt tartott újabb sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Donald Trump jól van, de még nincs túl a veszélyen.

Conley doktor úgy fogalmazott: „rendkívül örül”, hogy az elnök állapota mennyit javult. Elmondta, hogy Trump láztalan, és javulnak a Covid-19 egyéb, Trumpnál enyhe formában mutatkozó tünetei is: az enyhe köhögés, az orreldugulás és a fáradtság. Újságírói kérdésre válaszolva Sean Conley leszögezte: Trumpnak nem volt szüksége oxigénre sem pénteken, sem szombaton.

A Walter Reed kórház előtt - amely Bethesdában, Washington marylandi elővárosában van - szombat délutántól jelentős tömeg verődött össze, amerikai zászlókat lobogtatva és Trumpot támogató plakátokat emelve a magasba. A demonstrálók Trumpot éltették, többen imádkoztak az elnökért.

A főváros utcáit is elözönlötték az elnök iránti rokonszenvüket kifejezők, akik - a magasba emelt táblák tanúsága szerint - több amerikai tagállamból érkeztek Washingtonba. A több ezer embert számláló menet békés volt, a szónokok a radikális baloldal ellen szólaltak fel. Szombat este a kórház előtt baloldali tüntetők is megjelentek, akik egyebek közt azt skandálták kórusban, hogy: „remélem, meghal”.

A közösségi médiában szintén nemcsak az elnöknek javulást kívánó bejegyzések jelentek meg, hanem olyanok is, amelyekben Trump halálát kívánták. Ilyen bejegyzést tett közzé a Twitteren például a 2016-os elnökválasztás demokrata párti jelöltjének, Hillary Clintonnak a volt országos kampányszóvivője, aki korábban Barack Obama elnök munkatársa is volt a Fehér Házban. A Twitter bejelentette, hogy eltávolítja a platform szabályait megsértők bejegyzéseit.

A jobboldali Breitbart című lap szombaton arról számolt be: a demokraták mostani választási elnökjelöltje, Joe Biden ugyan megígérte, hogy eltávolítja a Trumpról szóló negatív reklámokat, ez azonban nem történt meg.

Trump kabinetfőnöke elmondta, hogy az orvosokat is komolyan aggasztotta az amerikai elnök egészségi állapota. Mark Meadows a Fox News televízióban nyilatkozott helyi idő szerint szombaton.

Mint elmondta, az orvosok „nagyon aggódtak” a 74 éves elnökért, miután leesett a véroxigénszintje. „Tegnap (péntek) reggel óta hihetetlenül sokat javult (az állapota). Tegnap reggel komolyan aggódtunk (...) mert láza volt, és gyorsan süllyedt a szaturáció” - mondta Meadows. Hozzátette ugyanakkor, hogy a helyzet egy pillanatra sem volt olyan komoly, hogy a hivatali teendők átadása szóba került volna. Ez a kockázat nem állt fenn - mondta a kabinetfőnök.

Kabinetfőnöke szerint aggasztó volt Trump egészségi állapota

Mark Meadows azután nyilatkozott a Fox Newsnak, hogy több amerikai média is idézett egy „bennfentest a Fehér Házból”, aki szerint „az elmúlt 24 órában nagyon aggasztó volt” az elnök egészségi állapota, és aki szerint „a következő 48 óra döntő lesz a kezelés (sikeressége) szempontjából”.

Ez a nyilatkozat ellentétes volt azzal, amit Trump orvosa, Sean Conley mondott, aki csütörtök éjjel úgy nyilatkozott, az elnök és felesége, Melania jól vannak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom