Külföld

Döntő momentumra készül Örményország

Örményország történetének talán legdöntőbb pillanatával néz szembe – jelentette ki szombaton televíziós beszédében Nikol Pasinján örmény kormányfő, a hegyi-karabahi konfliktusra utalva. Pasinján szerint példaértékű országának mostani hadművelete. Hangsúlyozta, egyszerre harcolnak az azeriekkel és a törökökkel is. A miniszterelnök közölte, hogy „soha nem látott erővel támadtak rá a Hegyi-Karabah köztársaságra, de az ellenséget minden fronton sikerült feltartóztatniuk, akik eddig egyetlen stratégiai céljukat sem érték el"

Döntő momentumra készül Örményország
Nem csitulnak a kedélyek Hegyi-Karabahban. Több azeri rakétatalálat is érte Stepanakert városát
Fotó: AFP/NurPhoto/Celestino Arce

llham Aliyev azeri elnök egy interjúban viszont az örményeket nevezte meg egyértelmű felelősnek a konfliktusért és álhírnek nevezte, hogy külföldiek lennének hadseregük soraiban. „Vissza fogjuk foglalni a területeinket. Ehhez jogunk van, és ez történelmi célunk" – hangsúlyozta Ilham Aliyev. Az Azerbajdzsánt támogató Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan szombaton kijelentette, hogy Ankara az „elnyomottakat" támogatja a Kaukázusban.

A két országgal szomszédos Irán figyelmeztette a szemben álló feleket, óvakodjanak attól, hogy a harcok átterjedjenek iráni területre. A közelmúltban ugyanis több aknagránát is egy határ menti iráni faluba csapódott be. A teheráni külügymisztérium közleményében úgy fogalmazott: „az országunk területére történő bármilyen behatolás, bármely fél részéről teljesen tűrhetetlen, és határozottan figyelmeztetünk minden felet, hogy tegyenek óvintézkedéseket, hogy ez ne történhessen meg".

Szombat este Nikol Pasinján Angela Merkel német kancellárral egyeztetett telefonon a kialakult helyzetről. Az örmény miniszterelnök a harci cselekmények alakulásáról tájékoztatta a német kancellárt. Beszámolt a török katonák részvételéről, valamint a Törökország által Azerbajdzsánba küldött szélsőségesekre és zsoldosokra vonatkozó legfrissebb tényekről. Merkel hangsúlyozta a tűzszünet és a békefolyamat újraindításának fontosságát az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) minszki csoportjában részt vevő országok vezetőinek október 1-jei nyilatkozata alapján – ismertette az örmény sajtószolgálat a telefonbeszélgetés tartalmát.

A többszöri tűzszünetre való felszólítás ellenére a harcok tovább folytatódtak a hétvégén, a két oldal által jelentett halálos áldozatok száma 242-re emelkedett.

Kapcsolódó írásaink

Mozgósításba kezdett Baku

ĀFolytatódnak a harcok az azeri és az örmény erők között, a nemzetközi közösség az erőszak beszüntetését sürgeti