Külföld

Védeni kell a tagállami szuverenitást a büdzsévitákban Orbán Balázs szerint

Kormány–Momentum-vita

A következő hétéves uniós keretköltségvetést értékelte tegnap délután a Transparency International beszélgetésén Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára, valamint Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője.

Orbán hangsúlyozta, hazánk gazdasága más uniós országokénál jobban átvészelte a járványhelyzetet, sőt pozíciói megerősítésére készülhet. Cseh felvetésére, miszerint kevés szó esik a magyar politikában a költségvetési vita saját forrásokra vonatkozó részéről, az államtitkár nyomatékosította, a kormány szuverenitási kérdésnek tekinti, hogy az adózás nemzeti hatáskörben maradjon, Magyarország meg akarja őrizni a versenyképességét, még ha ebben több más uniós tagállam szükségszerűen ellenérdekelt is. Az uniós kohéziós forrásokkal kapcsolatban Orbán kiemelte, azok a megállapodások szerint járnak Magyarországnak, hiszen más országokhoz hasonlóan megnyitotta a piacát és a munkaerőpiacát. Cseh felvetette, hogy amennyiben – ahogy Orbán Balázs mondta – a forrásokat hazánk jól használja fel, akkor a kormány miért ellenzi a korrupcióellenes intézkedések szigorítását. Orbán szerint a balliberálisok nem jogállamisági, hanem politikai, ideológiai feltételeket akarnak számonkérni. Az államtitkár szerint jelen formájában az Európai Ügyészség nem az együttműködést szolgálja, hanem a politikai zsarolás eszköze, és sérti a szuverenitást.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom