Külföld

Szankciópárbaj az Európai Unió és Fehéroroszország között

Fehéroroszország ellenszankciókat vezetett be az Európai Unióval szemben, miután az uniós tagállamok vezetői az augusztusi vitatott elnökválasztás, illetve az azt követő megmozdulások részvevői elleni erőszakos fellépés miatt büntetőintézkedéseket vezettek be pénteken hajnalban Minszk ellen.

Szankciópárbaj az Európai Unió és Fehéroroszország között
Folyamatosak a tüntetések Minszkben
Fotó: Sergei GAPON/AFP

A fehérorosz külügyminisztérium közölte, hogy listát állított össze azokról, akik nem léphetnek be az ország területére, de hozzátette, hogy a lista nem nyilvános. A tárca közleményében arra figyelmeztetett, hogy „a szankciós lendkerék további pörgetésének” súlyos következményei lehetnek, Minszk akár meg is szakíthatja diplomáciai kapcsolatait az EU-val, és kiléphet a közös programokból.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke péntek hajnali sajtótájékoztatóján közölte: az uniós szankciós listán mintegy negyven olyan ember szerepel, akik felelősek a hatósági erőszak elrendeléséért vagy részt vettek annak végrehajtásában. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök nincs a listán, de az EU figyelemmel kíséri az eseményeket, ezért ez még változhat - tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök a csúcson elmondta: Lukasenka esetében tudatos döntés volt, hogy az EU nem szerepelteti szankciós listáján, azt szeretnék elérni ugyanis, hogy a fehérorosz elnök elfogadja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetítését az ellenzékkel folytatott tárgyalások megkezdéséhez. Szankcionálása ürügy lenne számára, hogy elutasítsa a tárgyalásokat, holott fontos, hogy részt vegyen a folyamatban.

Angela Merkel német kancellár szerint a fehéroroszok elleni szankciók életbe lépése azt mutatja, hogy az EU határozottan fellép azokkal szemben, akik rombolják a demokráciát.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség később a külügyminisztérium közlésére hivatkozva jelentette, hogy az EU-val szembeni fehéroroszországi szankciókhoz Oroszország is csatlakozik a szövetségi vállalásokkal összefüggésben.

„Ahelyett, hogy konstruktív szerepet játszana, és hozzájárulna a fehéroroszországi helyzet stabilizálásához, az Európai Unió úgy döntött, hogy az ügyet azokra a tagállamokra bízza, amelyeknek célja, hogy tovább élezzék a fehérorosz belpolitikai helyzetet. Felszólítjuk az Európai Uniót, hogy gondolja át egy ilyen irányvonal veszélyes következményeit” - fogalmazott közleményében Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Az EU egyértelmű üzenetet küldött Ankarának

Angela Merkel kijelentette, Ankarával közösen át kell tekinteni a 2016-ban a migráció kapcsán létrejött EU-török partnerségi megállapodást. A Fehéroroszországgal szemben hozott szankciókról azt mondta, a megszorító intézkedések azok számára igazán fontosak, akik a szólás szabadságáért küzdenek az országban.

Az Örményország és Azerbajdzsán között kiújult konfliktussal összefüggésben a harcok azonnali beszüntetését sürgette, valamint elítélte az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen  idegméreggel elkövetett merényletkísérletet, amelyet a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezett.

Az EU és Kína közötti kapcsolatra vonatkozóan kijelentette, a két fél közöti beruházási megállapodásoknak kölcsönösséget kell élvezniük, ugyanis még mindig túl magasak az akadályok azon európai vállalatok előtt, amelyek Kínában kívánnak befektetni. Az európai vállalatoknak ugyanolyan jogokkal kell rendelkezniük a Kínában tervezett befektetések terén, mint a kínai vállalatoknak Európában - húzta alá. „Ha a kínai fél bizonyos területeken nem biztosítja piacra jutást, az természetesen azt jelenti, hogy az európai piacra való bejutás is korlátozottabb lesz” - fogalmazott.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a tagállamok az összefogás és a koordináció erősítésében egyeztek meg a koronavírus-járványt követő helyreállítás részleteit illetően. „Úgy döntöttünk, együtt fogunk dolgozni az oltások kifejlesztése, gyártása és elosztása terén is annak biztosítására, hogy minden uniós állam, valamint minden partnerország hozzáférhessen a vakcinához” - fogalmazott.

A Kínával ápolt kapcsolatokat érintve elmondta, az unió célja, hogy szorosan együttműködjön Pekinggel egyebek mellett olyan nagy globális kihívások kezelésében, mint a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás. Az unió az európai piac teljes potenciáljának felszabadítását kívánja elérni, az unió ugyanis hisz a szabad piacban, ugyanakkor ellenállóbbnak és jobb helyzetben kell lennie valamennyi képességének érvényesítéséhez a stratégiai ágazatokban - emelte ki. Arról is tájékoztatott, hogy az uniós tagállami vezetők november 16-án Berlinben találkoznak a Kínával ápolt kapcsolatok áttekintésére. Az informális találkozó Kína részvétele nélkül zajlik - közölte.

Elmondta, az Egyesült Királysággal kialakítani kívánt jövőbeli kapcsolatokról folytatott, eddig nagyon kevés eredménnyel járó tárgyalások a következő, két hét múlva esedékes csúcstalálkozó középpontjába kerülnek. Hozzátette, a huszonhetek álláspontja teljesen egységes a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodásban foglaltak betartásának fontosságát illetően - emelte ki.

Arra a kérdésre, hogy fenyegetik-e a 750 milliárd eurós helyreállítási alap elfogadását az uniós finanszírozás és a jogállamiság esetleges összekapcsolása által felvetődő aggályok, Charles Michel azt válaszolta: a költségvetésről „egészen rövid megbeszélés” folyt csak. A jogállamiság kérdése nagyon fontos Európa jövője szempontjából. Elengedhetetlen, hogy a nemzeti parlamentek mihamarabb ratifikálják a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapot - tette hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a brit uniós kilépéssel kapcsolatban kijelentette, az EU számára fontos a kereskedelmi megállapodás létrejötte az Egyesült Királysággal, „azonban nem minden áron.” Véleménye szerint kisebb előrehaladás ellenére a fő kérdések, mint például az egyenlő versenyfeltételek és a halászat, még mindig nyitva állnak. Bejelentette, szombaton videokonferencia formájában tárgyal Boris Johnson brit miniszterelnökkel a jövőbeli kapcsolatrendszerről folyó tárgyalások felgyorsítása érdekében.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a kialakult helyzetet aggasztónak nevezte, hozzátéve: nem szabad, hogy a tavaszi állapotok megismétlődjenek. Arra szólította fel az uniós tagországokat, hogy egységesen és átlátható módon döntsenek intézkedéseik bevezetéséről. Hangsúlyozta azt is, hogy a megfelelő oltóanyag az egyetlen hosszú távú megoldás a járvány megállítására.
   

Törökország szerint az Európai Tanács döntéseinek sok eleme elrugaszkodott a valóságtól 

A török külügyminisztérium szerint az Európai Tanács rendkívüli csúcstalálkozóján Törökországgal kapcsolatban hozott csütörtöki döntések - azzal együtt, hogy tartalmaznak néhány pozitív elemet - sok helyen elrugaszkodottak a valóságtól.  

A tárca pénteki közleményében úgy vélte: a szöveg jól példázza, hogy Görögország és Ciprus miként „ejtette foglyul” az EU-török kapcsolatokat, miközben némely EU-tagállam fejleszteni akarja viszonyát Törökországgal.

A minisztérium a pozitívumok közül kiemelte, hogy az uniós szöveg felidézte a török-görög tengerjogi tárgyalások újrakezdéséről szóló megállapodást. Ugyanakkor rámutattak: az, hogy a dokumentum továbbra sem említette a kettéosztott Ciprus török lakosságát, valamint a szigetország körüli szénhidrogén-forrásokból származó bevételnek a sziget görög és török lakossága közötti igazságos szétosztását, azt mutatja, hogy az EU fenntartja a ciprusi törököket semmibe vevő mentalitását.

A tárca jelezte: Ciprus ügyének rendezésééig a szigetország görög vezetésének tárgyalópartnere nem Törökország, hanem a kizárólag Ankara által elismert, szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság. „Szó sem lehet róla”, hogy Törökország egy olyan Ciprussal tárgyaljon a tengeri határokról, amely nem képviseli a sziget török lakosságát - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy az EU-nak ezért nem Törökországot kell párbeszédre felszólítania, hanem Ciprus görög vezetését, hogy egyeztessen a ciprusi törökökkel.

A minisztérium szorgalmazta: a ciprusi görög és török felet mihamarabb tárgyalóasztalhoz kell ültetni annak érdekében, hogy a külön-külön folytatott tengeri vizsgálataikat összehangolják és egy olyan együttműködési mechanizmust hozzanak létre, amely magában foglalja a bevételek igazságos szétosztását. Amíg ez nincs biztosítva, az Észak-ciprusi Török Köztársaság Törökország közvetítésével folytatni fogja kutatási tevékenységét - szögezte le a tárca.

Egyúttal aláhúzták: nem konstruktív Brüsszel részéről Ankarával szemben a „szankciós nyelvezet” alkalmazásának fenntartása, valamint azon lépések illegálisnak minősítése, amelyekkel Törökország saját és a ciprusi török lakosság jogait védi. Az EU-nak meg kéne már értenie, hogy ezzel a nyelvezettel „nem jut sehova” - fogalmaztak.

„Törökország az unióval folytatott kapcsolatait a teljes jogú tagságot szem előtt tartva, minden területen, a közös érdekek mentén és őszinte keretek között kívánja fejleszteni” - írták. Hozzátették: „immár eljött az ideje annak, hogy a konkrét eredmények érdekében közös lépéseket tegyenek”, amelyek a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadását is magában foglalják.

Törökország az EU-tag Ciprussal, valamint az EU- és NATO-tag Görögországgal már régóta vitázik a tengeri határokról, de a Földközi-tenger keleti medencéjében az utóbbi években felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. A török kutató- és fúróhajók a haditengerészet támogatásával próbafúrásokat végeznek a vitatott területen. Ciprus és Görögország is szuverenitása megsértésének tekinti a tevékenységet.

Az Európai Tanács kétnapos, rendkívüli brüsszeli ülésének csütörtöki napján főként a Törökországgal fennálló kapcsolatokra, a Földközi-tenger keleti térségében kialakult helyzet áttekintésére fókuszált. Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfi különös figyelmet fordítottak a Törökország és Görögország, illetve Ciprus között kirobbant konfliktusra, valamint az EU-török kapcsolatok áttekintésére.

Kapcsolódó írásaink