Külföld

Nem az országot, hanem Orbán Viktort éheztetné ki az EP-alelnök

Katarina Barley európai parlamenti (EP-) alelnök nem akarja kiéheztetni pénzügyileg Magyarországot és Lengyelországot a jogállami elvek tiszteletének biztosítása érdekében, a német szociáldemokrata politikus szavait tévesen idézte a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió.

Nem az országot, hanem Orbán Viktort éheztetné ki az EP-alelnök
Katarina Barley
Fotó: John MacDougall/AFP

„Katarina Barley egy kijelentését kiélezés által meghamisítottuk” - írták a Deutschlandfunk a hírportálján szerdán közölt beszámoló csütörtök este megjelent új változatához fűzött megjegyzésben, amelyben hozzátették, hogy „a hibát kijavítottuk és bocsánatot kérünk”.

Kovács Zoltán: Komolyan
aggódom a német sajtószabadságért

„Komolyan aggódom a német sajtószabadságért” - így kommentálta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken a Facebookon a Katarina Barley nyilatkozata körül kialakult ügyet.

Kovács Zoltán bejegyzésében azt írta: nagy port kavart Katarina Barley, az EP balos alelnökének nyilatkozata, melyben azt mondta, „ki kell éheztetni pénzügyileg” az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország.

Ehhez képest péntek reggel már a 24.hu-nak azt mondta, rossz idézetet közöltek tőle, és ő valójában azt nyilatkozta, Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni - jelezte az államtitkár.

„Semmi bocsánatkérés, inkább megváltoztatták az interjú szövegét. Hát ez zseniális! Komolyan aggódom a német sajtószabadságért!” - fogalmazott Kovács Zoltán.

Az EP-alelnökkel készített interjú alapján összeállított első összefoglalóban az állt, hogy Katarina Barley szerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország. A felvetés indoklásaként kifejtette, hogy ezekben az országokban a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi, elszigetelt esetekre, hanem rendszerszerű.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa - a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere - a csatorna műsorában a hírportálon közölt első jelentés után sugárzott interjúban valójában Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló EU-s költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap elfogadásának ügyében nyomás alá akarja helyezni a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsot és az EP-t, Katarina Barley azt mondta, hogy Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni, hiszen „neki is szüksége van a pénzre”, és „ha azt mondjuk, hogy te sem kapsz pénzt, akkor szerintem végül engednie kell” néhány kérdésben.

A politikus a többi között hozzátette, hogy Orbán Viktor „egyáltalán nem akar kompromisszumokat kötni, éppen ellenkezőleg, meg akarja vezetni az EU-t, ezért lenne olyan fontos, hogy ezen a ponton kemények maradjunk és azt mondjuk, hogy te sem kaphatsz pénzt, ha átépíted az országodat illiberális demokráciává, ahogyan ő nevezi, beteg demokráciává, ahogyan Vera Jourová (az Európai Bizottságnak az EU-s értékek és az átláthatóság ügyében illetékes alelnöke) mondja”.

Varsó: Önlejárató magyarázkodás

Önlejáratónak nevezte pénteken Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője a Deutschlandfunk magyarázkodását, miszerint eltúlozták Katarina Barley kijelentését Magyarország és Lengyelország pénzügyi „kiéheztetéséről”.

Dworczyk arra reagált, hogy a Deutschlandfunk honlapján helyesbítés és bocsánatkérés jelent meg: a módosított változatban a cím „Orbán pénzügyi kiéheztetéséről” szól. Lengyelország szerepel ugyan a szövegben, a „kiéheztetés” kijelentés viszont nem közvetlenül rá vonatkozik.

A Deutschlandfunk szerkesztőségi magyarázata „csak még jobban lejáratja a szerzőt” - jelentette ki Dworczyk. „Mit is jelent az, hogy Magyarországot ki lehet éheztetni, Lengyelországot pedig nem?” - tette fel a kérdést.

A lengyel politikus egyúttal rámutatott: az egész nyilatkozat összefüggéseiből kiderül, hogy a kijelentés igazából Lengyelországra is vonatkozott. Dworczyk aláhúzta: a német politikusoknak a történelmi összefüggések miatt különös óvatossággal kell bánniuk az olyan szavakkal, mint a „kiéheztetés”.

Több vezető lengyel politikus, köztük Dworczyk előző nap hivatalos bocsánatkérést követelt Barley szavai miatt. Pénteken Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban „teljesen botrányosnak” nevezte Barley nyilatkozatát, „függetlenül attól, hogy ez egy vagy két államot érintett-e”.

Az Európai Uniónak (EU) eredetileg „pozitív együttműködés, egyenlőség (...) lett volna a feladata” - idézte fel Przydacz, sérelmezve, hogy akadnak olyan uniós politikusok, akik szerint az EU arra hivatott, hogy „erővel, éheztetéssel” kényszerítsenek ki bizonyos döntéseket a tagállamokból.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom