Külföld

Marosvásárhely szívvel és ésszel szavazott

A választók egyértelműen jelezték, hogy elegük van a regnáló korrupt, romboló rendszerből, és változást akarnak – hangsúlyozta lapunknak Soós Zoltán

Függetlenként, a Romániai Magyar Demokrata Fórum támogatásával választották meg a hétvégi romániai önkormányzati választásokon Marosvásárhely polgármesterének Soós Zoltánt, aki húsz év után váltotta a város élén Dorin Floreát. A meghatározó magyar siker tanulságairól és további terveiről kérdeztük Marosvásárhely új vezetőjét.

Marosvásárhely szívvel és ésszel szavazott
Új fejezet nyílhat a vásárhelyi román–magyar kapcsolatokban Soós Zoltán szerint
Fotó: Sooszoltan.ro

– Mi a győzelme legfontosabb üzenete a marosvásárhelyi politika eddigi formálóinak?

– Történelmet írt Marosvásárhely, és egyértelmű döntést hozott: változást akar! Marosvásárhely azt is bebizonyította, hogy nem fél többé. Hiába az uszítás, hiába a riogatás, ezekkel az eszközökkel már nem lehet többé választást nyerni. Bízom abban, hogy a tanácsba bejutott pártok vezetői is megértették a marosvásárhelyiek üzenetét, és stabil koalíciót, stabil többséget fognak alkotni a változás érdekében. Egyértelműen jelzés a vásárhelyiek részéről, hogy elegük van a húsz éve regnáló korrupt, romboló rendszerből, változást akarnak.

– Melyek a legfontosabb feladatok a város helyzetének javítása érdekében?

– Marosvásárhely húsz évvel lemaradt, elszigetelődött. Jelentős adósságot halmozott fel a Florea-féle vezetés, rengeteg munka vár ránk. Mind gazdasági, mind élhetőség szempontjából jelentős hiányosságai vannak a városnak, nem véletlen, hogy három fejezetre bontottuk a város újjáépítésének programját: Legyen élet! Legyen rend! Legyen pénz! Az első lépés, hogy teljes körű, külső és független szakértői csoport által elvégzett átvilágítást fogok kezdeményezni. Ez lesz talán a legfontosabb lépés azok közül, amiket az első intézkedéseim során meg fogok tenni. Ismernünk kell a város vagyoni, gazdasági helyzetét, látnunk kell, hogy milyen munkaközösséggel és milyen szakemberekkel rendelkezünk, ahogy azt is tudnunk kell, hogy a város fejlődése a nemzetközileg elfogadott mérőszámok szerint most milyen állapotban van, tudnunk kell, honnan indulunk. Mind ez idáig teljes volt a sötétség. El akarjuk kerülni, hogy a következő négy évben újabb és újabb rendezetlen ügyek kerüljenek elő, mint csontvázak a szekrényből, ezért ennek így fogjuk elejét venni. Mindezt természetesen teljes átláthatóság mellett fogjuk megtenni. De el kell kezdeni dolgozni a közszállítás átszervezésén és a parkolás problémájának a megoldásán is. Lépésről lépésre haladunk majd.

– Hogyan értékeli összességében a magyar eredményeket? Milyen tanulságokat kell levonni belőlük?

– Ez az év semmiképp sem mondható átlagosnak, vegyük csak példának a koronavírus-járványt, ami mindent felforgatott, és komoly problémákat okozott világszerte. Mindezek mellett és ellenére összefogással sikerült nagyon jó eredményeket elérni. Ezt jelzi az is, hogy az RMDSZ-nek sikerült több polgármesteri mandátumot megnyernie, mint négy évvel ezelőtt. Fontosnak tartom kiemelni azt, hogy a vásárhelyi győzelem ezen is túlmutat, hiszen itt nem a magyarok győzelméről beszélünk, hanem a vásárhelyiekéről. Vasárnap kiléptünk az etnikai szavazás csapdájából, és lezártunk egy rendszert, ami pont húsz évvel tartott tovább a kelleténél. Szívvel és ésszel szavazott Vásárhely, és mindkettő azt diktálta, hogy ennek a városnak változás kell. A legfontosabb tanulság, amely történelmi jelentőségű, hogy románokat és magyarokat közös érdekek kötnek össze, azt gondolom, hogy egy új fejezetet nyithatunk a vásárhelyi román–magyar kapcsolatokban. Győzött Vásárhely.

– Mire számít a parlamenti választásokkal kapcsolatban?

– Kemény munka lesz, hogy meglegyen az öt százalék. Marosvásárhelynek érdeke, hogy Maros megyét képviseljék az országos döntéshozásban. A helyhatósági választások után bizakodó vagyok, és remélem, hogy sikerül jó képviseletet delegálnunk Bukarestbe is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom