Külföld

A Migrációkutató a svéd migrációs politika kilátásait vizsgálta

A svédek évtizedeken át egy toleráns és multikulturális jóléti államról vizionáltak, és elutasítottak minden olyan kritikát, amely a bevándorlásból adódó társadalmi feszültségekre mutatott rá - mutat rá elemzésében a tanulmányt jegyző Kovács Emese.

A Migrációkutató a svéd migrációs politika kilátásait vizsgálta
Svédországban eddig a befogadás hívei voltak
Fotó: AFP

A kutató rámutatott: a humanitárius nagyhatalmi ambícióiért és a probléma folyamatos tagadásáért Svédországnak magas árat kell fizetnie: a bűnözés és az erőszakos cselekmények jelentősen megszaporodtak az országban.

„A közel-keleti és afrikai kollektivista társadalmakból érkező bevándorlók olyan klán alapú bűnszervezeteket hoztak létre, amelyek nem csak a nagyvárosok gettóiban, de már a svéd üzleti és politikai életben is befolyással bírnak” - emeli ki a tanulmány, amely azt is hozzáteszi: a helyzet súlyosságát végül már a svéd véleményformáló elit sem volt képes tovább tagadni: Stefan Löfven kormányfő kénytelen volt beismerni azt, hogy a bevándorlás és a bűnözés között összefüggés van, azonban azt továbbra is tagadja, hogy a bevándorlók kriminalitásában a kulturális különbségeknek is szerepe lenne.

Súlyos kihívást jelent, hogy a probléma száműzése a mainstream médiából ahhoz vezetett, hogy a lakosság olyan alternatív információs csatornákból tájékozódik, amelyek kifejezetten rasszisták és gyűlöletkeltőek. A Svédországban jelenleg viruló szervezett bűnözést csak a bűnözés komplexitásának elismerésével és a klánok befolyásának megtörésével lehet megállítani - emelte ki Kovács Emese tanulmányában, amely itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink