Külföld

Kiállnak szövetségesei Matteo Salvini mellett

A jobbközép ellenzéki szövetség tagjai együtt fejezik ki szolidaritásukat Matteo Salvini, a Liga elnöke mellett az október 3-án esedékes tárgyalása alatt. A volt belügyminiszternek azért kell bíróság elé állnia Cataniában, mert tavaly napokig nem engedett kikötni egy migránsokat szállító hajót a kormánya által elfogadott biztonsági csomag értelmében.

Kiállnak szövetségesei Matteo Salvini mellett
Matteo Salvini, a Liga elnöke
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

Salvinit elkísérik Cataniába a Liga képviselői és szenátorai, valamint a párt szimpatizánsai is. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke bejelentette, hogy személyesen, pártja delegációjának élén utazik Cataniába, szolidaritása kifejezéseként.

„Matteo Salvini azt tette, amit az olaszok nagy része kért tőle, megvédte az ország határait” – nyilatkozta. „Nem állíthatnak bíróság elé egy minisztert azért, mert megvédte a jogrendet és az ország határait az illegális bevándorlástól” – jelentette ki Meloni a közösségi oldalán közzétett rövid üzenetében.

Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke is csatlakozik, és frakciója delegációjával képviselteti magát az eseményen. Salvini, a jobbközép szövetség vezetője úgy nyilatkozott, nyugodt lélekkel várja a tárgyalás napját. Közölte, amint pártja újra kormányra kerül, hasonlóan fog cselekedni. „Átolvastam az ügyiratot, de úgy vélem, semmifajta bűncselekmény nem történt, tehát sem nekem, sem másnak nem kellene törvényszék elé állnia” – nyilatkozta a sajtónak a volt belügyminiszter.

Salvini az Il Tempo napilapnak adott interjúban magyarázta a Gregoretti hadihajóval tavaly júliusban történteket. A volt belügyminiszter szerint elegendő lenne Giuseppe Conte miniszterelnök egyetlen szava, hogy megmagyarázza a történeteket. Salvini állítása szerint a miniszterelnök is egyetértett abban, hogy először megvárják a hajón tartózkodó bevándorlók európai elosztásáról határozó döntést, és csak ezután engedélyezik a kikötést. Ezzel nem azt állítja, hogy a miniszterelnöknek is törvényszék elé kellene állnia, hanem hogy nem történt bűncselekmény, pontosított Salvini.

Kapcsolódó írásaink