Külföld

Varga Judit lemondatná Jourovát

A német soros elnökség kiszivárgott javaslata megnehezítené az uniós források kifizetésének felfüggesztését

Betegnek nevezte a magyar demokráciát az Európai Bizottság alelnöke, ezért a kormány a távozását sürgeti. Varga Judit igazságügyi miniszter cáfolta a nemzetközi médiában megjelent vádakat.

Keményen bírálta Vera Jourovát, az Európai Bizottság (EB) értékekért és átláthatóságért felelős alelnökét tegnap Varga Judit igazságügyi miniszter egy Facebook-posztban, valamint egy online közvetített salzburgi konferencián is. A cseh biztos
a múlt héten a Der Spiegelnek úgy fogalmazott, Orbán Viktor beteg demokráciát épít Magyarországon.
Varga szerint Jourová ezzel megsértette Magyarországot és minden magyar embert, a nyilatkozata ráadásul szembemegy az európai értékekkel és a lojális együttműködés követelményeivel. „A miniszterelnökkel hétfőn reggel megtartott megbeszélés után azt javasoltuk, hogy Jourová mondjon le tisztségéről” – közölte Varga. A tárcavezető egyúttal elutasította azokat a nemzetközi sajtóban megjelent vádakat, amelyek szerint a kormány a demokrácia csorbítására használta fel
a járványhelyzetet.

A miniszter egyébként tegnap a Facebookon elindította „jogállamisági percek” című videósorozatát. Az első bejegyzésben a magyar igaz­ságszolgáltatás brüsszeli megítélésével kapcsolatos kettős mércéről számolt be. Példaként említette többek között, hogy szemben több más tagállammal, a magyar bírók nem lehetnek politikai pártok tagjai. Rámutatott, számos tagállamban nincsenek országos bírói tanácsok és ahol vannak, azok közül több esetben a tagok nagyobb hányadát a parlament választja, vagy a kormány jelöli, sőt, sok más tagállamban maga az igazságügyi miniszter látja el a bíróságok központi igazgatását.

Tegnap egyébként kiszivárgott a Reutershez egy jogállamisági javaslat a német uniós soros elnökségtől. A dokumentum szerint a jogállamiság megsértése esetén felfüggeszthetik az uniós pénzek kifizetését, erről a tagállami vezetők szavaznak minősített többséggel. Az Európai Parlament követeléseihez képest a különbség kicsi, de fontos: az EP fordított minősített többséget akart volna, amivel például hazánknak és Lengyelországnak nem lett volna esélye blokkolni a szankciókat, így viszont szövetségépítéssel igen.

Kapcsolódó írásaink