Külföld

Újabb tüntetés Salvini mellett

Sajtóértesülések szerint megkörnyékezheti az Európai Néppártot a bevándorlásellenes Liga

Több fronton is készül a kormányzásra Matteo Salvini: átgondolja európai kapcsolatait, újraszervezi a pártot és erkölcsi győztesként jönne ki bírósági ügyekből. Mielőbbi választásokat is sürget a volt belügyminiszter.

Újabb tüntetés Salvini mellett
Átszervezné pártja belső struktúráját Matteo Salvini, a Liga elnöke
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

Nagyszabású tüntetésre készül a Liga október 3-án a szicíliai Cataniában. Matteo Salvini, a bevándorlásellenes párt elnöke ezen a napon áll bíróság elé a Gregoretti-ügyben. Az olasz parti őrség hajója, fedélzetén 131 emberrel tavaly nyáron öt napig vesztegelt Szicília partjainál, mert az akkori belügyminiszter nem engedte addig kikötni, amíg öt uniós tagállam nem vállalta, hogy átveszi a migránsokat.

„Catania az európai szabadság fővárosa.” „Állítsatok bíróság elé engem is!” – ilyen  transzparensekkel készülnek a Liga politikusai szolidaritásuk kifejezésére. Salvini többször nyilatkozott úgy, hogy a bűnösnek vallja majd magát, mivel megvédte Olaszországot és az olaszokat. Az ország határait akkor is meg fogja védeni, amikor miniszterelnök lesz, ígérte.
A Liga közben irányváltásra készül, készen áll arra, hogy az Identitás és Demokrácia csoportból – ahová a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés is tartozik – máshová lépjen át. Sajtóértesülések szerint felmerült annak lehetősége, hogy az Európai Néppárt felé vegye az irányt, ezt Giancarlo Giorgetti, a Liga második embere már korábban szorgalmazta. „Ha a párt elnöke a miniszterelnöki címre pályázik, akkor át kell értékelnie európai kapcsolatait, szorosabb szövetségre kell lépnie az európai intézményekkel” – véli Giorgetti. Matteo Salvini azt is a sajtó tudomására hozta, hogy pártja belső felépítését is átalakítaná.

A különböző szakterületekre felosztott ügyosztályokat a legkarizmatikusabb szakértők vezetik majd, hogy a Liga azonnali megoldásokat javasolhasson a parlamentben.

Salvini a Libero Quotidiano napilapnak arról is beszélt, hogy egyetért számos alkotmányjogász véleményével, akiknek komoly kétségeik vannak a parlament legitimitásával kapcsolatban. A volt belügyminiszter szerint Giuseppe Conte miniszterelnöknek a kormánykoalíción belüli ellentétek miatt még július, azaz az államfőválasztás előtt előre hozott parlamenti választásokat kellene kezdeményeznie. Salvini közölte, nem szándékozik azonnal Sergio Mattarella államfőhöz fordulni, abban reménykedik, hogy a kormány belátja, túl messzire került a választók valós akaratától és önként kezdeményezi az erőviszonyok kiegyenlítését. A parlamenti erőviszonyok bizonytalansága meghatározhatja a Conte-kormány sorsát, hiszen az Öt Csillag Mozgalom belső megosztottsága miatt egyre több szenátoruk ül át az ellenzékbe. Matteo Salvini újra megerősítette, a Liga tárt kapukkal várja a mozgalom kiábrándult szenátorait.

Kapcsolódó írásaink