Külföld

Michel: Az EU csak akkor lehet erős, ha innovatív és ellenálló gazdasági alapokra támaszkodik

Az Európai Unió csak akkor lehet erős a nemzetközi színtéren, ha innovatív és jó ellenálló képességű gazdasági alapokra támaszkodik - emelte ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek küldött levelében kedden.

Michel: Az EU csak akkor lehet erős, ha innovatív és ellenálló gazdasági alapokra támaszkodik
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Fotó: AFP/Stephanie Lecocq

A csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett rendkívüli uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében Michel megállapította, hogy a koronavírus-járvány az Európai Unió több gyenge pontját is feltárta, de ez egyben lehetőséget ad arra, hogy az unió ellenálló képességének fokozására, stratégiai autonómiájának megerősítésére összpontosítsanak.

Várakozásai szerint az általa elnökölt brüsszeli értekezleten az uniós tagállamok vezetői mélyreható vitát folytatnak majd „az egységes uniós piac teljes potenciáljának felszabadításáról, az iparpolitika nagyratörő továbbfejlesztéséről és a legújabb digitális fejlesztések kínálta lehetőségek kihasználásáról”.

Michel azt is jelezte, hogy a tagállami vezetők az EU és Kína közötti kapcsolatokról is megbeszélést folytatnak majd, az Európai Unió ugyanis együtt akar működni Pekinggel egyebek mellett olyan nagy globális kihívások kezelésében, mint a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás. Az unió kiegyensúlyozottabb és még inkább kölcsönös gazdasági kapcsolathoz ragaszkodik egyenlő versenyfeltételek biztosítása mellett - emelte ki.

A brüsszeli értekezleten más aktuális nemzetközi ügyeket is megvitatnak, egyebek között áttekintik a fehéroroszországi helyzetet, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyét, a hegyi-karabahi konfliktust, illetve a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) követő, az unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások állását.

A csúcstalálkozó különös figyelmet fordít majd a Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország és Törökország, valamint Törökország és Ciprus között kirobban konfliktusra, illetve az unió Ankarával fenntartott kapcsolatainak áttekintésére.

„Célunk az, hogy teret biztosítsunk a Törökországgal folytatott konstruktív párbeszédre a stabilitás és a biztonság megteremtése érdekében az egész régióban, valamint az, hogy szavatoljuk az összes uniós tagállam önállóságát és jogainak teljes tiszteletben tartását” - fogalmazott Charles Michel.

Minden lehetőség terítéken van az Európai Unió és tagállamai érdekeinek védelmére - emelte ki ezzel kapcsolatban az Európai Tanács elnöke.

Kapcsolódó írásaink