Külföld

Varga Judit: Elfogadhatatlan a német javaslat

Elfogadhatatlan az új EU költségvetési feltételrendszerrel kapcsolatos német elnökségi javaslat, amely az uniós szerződések egyoldalú módosítását jelenti - írta Facebook oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter kedden.

Varga Judit: Elfogadhatatlan a német javaslat
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook

„Nem lehet a jogállamiságot úgy védeni, hogy közben a legelemibb jogállamisági alapelveket rúgjuk fel. Ez nem a jog uralma, hanem egyszerű zsarolás” - fogalmazott a miniszter.

A jogállamiság közös érték, amelyet az Európai Unióról szóló Szerződés 7. cikke véd. Újabb jogállamisági mechanizmusok létrehozásához a tagállamok egyhangú döntésére és a szerződések módosítására van szükség. Az állam- és kormányfők júliusi megállapodása ennek megfelelően nem jogállamisági, hanem költségvetési védelmi mechanizmus létrehozásáról döntött - emlékeztetett Varga Judit.

Minél hamarabb segítséghez kell juttatni azokat a tagállamokat, amelyeknek erre a legnagyobb szüksége van. A javaslat a gyors és hatékony fellépést veszélyezteti azzal, hogy újra megnyitja az állam- és kormányfők júliusi megállapodásával már lezárt kérdéseket. Ez a „fukar” tagállamok célja, amelyek valójában sohasem akarták támogatni az európai gazdaságok talpra állítását - írta a miniszter.

Objektum doboz

„Támogatjuk az uniós költségvetés védelmének erősítését. A német javaslat azonban erre alkalmatlan. Vissza kell térni az Európai Tanács júliusi döntéséhez, és egy valóban költségvetési védelmi eszközről kell folytatni a tárgyalásokat” - áll Varga Judit Facebook-bejegyzésében.

Kapcsolódó írásaink