Külföld

Átütő magyar sikerek születtek Erdélyben

Országosan jobbközép győzelemmel és az RMDSZ marosvásárhelyi bravúrjával ért véget a romániai helyhatósági választás – A pártok ráfordulnak az országgyűlési választásokra

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt és a vele szövetséges RMDSZ is jól teljesített a romániai önkormányzati választáson. Kelemen Hunor szerint párja jó eredményt ért el, és megkezdik a felkészülést a decemberi ország-gyűlési választásokra.

Átütő magyar sikerek születtek Erdélyben
Húsz éve várt eredmény Soós Zoltán megválasztása Marosvásárhelyen
Fotó: Facebook

Alacsony, mindössze negyvenöt százalékos részvétel mellett zárult a romániai önkormányzati választás vasárnap este. Az eddigi eredmények alapján a választások győztese a jobbközép pártok, azaz a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) nyerte a voksolást. Az ellenzék legnagyobb pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei szinten jobban teljesített a kormánypártnál, de a nagyobb városokban és a fővárosban bukott a PSD. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elégedett eredményével, sikerült megőriznie vezető pozícióját az ellenzékeként számon tartott Erdélyi Magyar Szövetséggel szemben.

A megyei tanácselnöki pozíciók tekintetében a szociáldemokraták nyertek, a negyvenegy tanácselnöki tisztségből húszat nyert meg a PSD, míg a kormányzó PNL tizenhetet. Bukarestben a kormányzópárt által is támogatott Nicusor Dan nyerte a főpolgármester-választást, megelőzve a regnáló szociáldemokrata Gabriela Fireát és a volt államfőt, Traian Basescut. A nagyobb városok tekintetében a jobbközép pártok domináltak a voksoláson. A főváros mellett a PNL jelöltje nyerte meg Kolozsvárt és Nagyváradot, az USR jelöltjeit pedig Brassóban és Temesváron választották meg.

Magyar szempontból az RMDSZ négy – Szatmár, Maros, Hargita és Kovászna – megyében nyerte meg a tanácselnöki tisztséget. A városok tekintetében hatalmas sikernek számít, hogy a független, de RMDSZ-es támogatottságú Soós Zoltán megnyerte a marosvásárhelyi polgármester-választást, és Szatmárnémetiben is sikerült győznie az RMDSZ színeiben Kereskényi Gábornak.

A nagyobb magyar többségű városokban megőrizte vezető pozícióját az RMDSZ: Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában is megszerezték a polgármesteri tisztséget. Székelyudvarhelyen maradt Gálfi Árpád, aki saját formációja, a Szabad Emberek Pártja színeiben indult. Az EMSZ tíz polgármesteri tisztséget szerzett, és három független jelöltet segített győzelemhez.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Kolozsváron értékelte a választások eredményeit. Összességében jónak nevezte a szövetség eredményét, mivel a pártnak sikerült növelnie a polgármesteri és önkormányzati képviselői mandátumainak a számát. Hozzátette: az RMDSZ a kormányozhatóság érdekében a győztes polgármester vagy tanácselnök köré fog többséget kialakítani. Kifejtette: Kolozsváron és Kolozs megyében az RMDSZ szívesen folytatná a több ciklus óta tartó együttműködést a kormányzó PNL-lel. Közölte, a szövetség azonnal megkezdi a felkészülést a decemberi országgyűlési választásokra. Külön gratulált Kelemen Hunornak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, a magyarság sikerének nevezték az RMDSZ országos és marosvásárhelyi eredményét.

Bukarestben kapta a baloldal a legnagyobb pofont

Az erdélyi magyarság nem a román pártokban bízik, hangsúlyozta lapunknak Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője.
 

Erdős Gergely

– Mekkora siker a magyar jelöltek szereplése?

– Az eredmények fényében a magyar érdekérvényesítés összessé­gében eredményesebb lehet a jövőben, mint az előző ciklusban, hiszen a magyar politikai erők nem pusztán megőrizték számos településen a vezető pozíciójukat, hanem meglepetések is születtek. Külön kiemelendő, hogy az egyébként román többségű Marosvásárhelyen Soós Zoltán fölényes győzelmet aratott, és hogy Márk Endre Dezső vezetheti ezentúl Szászrégen városát, ahol a magyarok aránya 27 százalékra tehető. Továbbra is magyar polgármestere lesz többek között Szatmárnémetinek, Csíkszeredának, Sepsiszentgyörgynek, illetve Kézdivásárhelynek.

– Milyen hatással lehet a választási eredmény a román belpolitikai erőviszonyokra?

– A helyhatósági választások a szociáldemokraták visszaszorulását és a jobbközép erők térnyerését jelzik, ez üzenetértékű a decemberben esedékes parlamenti választások vonatkozásában is. A szociáldemokrata PSD számára különösen érzékeny veszteség, hogy Bukarestben a főpolgármester-jelöltjüket, a hivatalban lévő Gabriela Fireát a kormányzó PNL, továbbá az USR által támogatott, független Nicusor Dan magabiztosan legyőzte.

– Hatással volt a magyarok döntésére, hogy a Momentum az USR támogatására buzdított?

– A magyar pártok, és különösen az RMDSZ relatíve sikeres választási szereplése azt bizonyítja, hogy az erdélyi magyarság továbbra sem a román formációkban látja a jogai biztosításának garanciáját. Ezen felül a határon túli magyarság a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás óta – jogosan – bizalmatlanul viszonyul az anyaországi baloldalhoz, így a Momentum befolyásoló képessége feltételezhetően csekély a körükben.

ŐM

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom