Külföld

Varga Judit: A magyar igazságszolgáltatás a legjobban teljesítő tagállamok között van

A 2020-as EU Igazságügyi Eredménytábla szerint a magyar igazságszolgáltatás hatékonyság és minőség tekintetében a legjobban teljesítő tagállamok között van - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán a Jogállamisági Percek első kiadásában.

Varga Judit: A magyar igazságszolgáltatás a legjobban teljesítő tagállamok között van
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook/Varga Judit

Varga Judit a magyar igazságszolgáltatás brüsszeli megítélésével kapcsolatos kettős mércéről tájékoztatott videójában.

Az igazságügyi miniszter részletezte, hogy:

  • a magyar bírók nem lehetnek politikai pártok tagjai - szemben más tagállamokkal;
  • a bíróságok központi igazgatását az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke vezeti, akit az Országgyűlés választ és aki független a kormánytól;
  • az OBH elnökét az Országos Bírói Tanács felügyeli;
  • számos tagállamban nincsenek országos bírói tanácsok és ahol vannak, azok közül több esetben a tagok nagyobb hányadát a parlament választja, vagy a kormány jelöli;
  • sőt, sok más tagállamban maga az igazságügyi miniszter látja el a bíróságok központi igazgatását!
  • Az is tény, hogy a 8 évvel ezelőtti magyar bírósági reformot maga az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság is a nemzetközi normákkal összhangban lévőnek találta.

„Miért kell hát nekünk Brüsszelben újra és újra még erről beszélnünk?” - tette fel a kérdést videója zárásaként Varga Judit.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom