Külföld

Számos buktatója van az új uniós migrációs csomagnak

Számos buktatója van az új uniós migrációs csomagnak - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Számos buktatója van az új uniós migrációs csomagnak
A koronavírus–járvány ellenére továbbra is óriási a migrációs nyomás az olasz szigeteken, az újonnan érkezők karanténba kerülnek
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

 A szakértő szerint a csomag fontos elemének szánt, kitoloncolásról szóló résznek több csapdája is van. Az új csomagban a tagállamok vállalják, hogy egy illegális bevándorló kitoloncolását és a fogadó országba történő visszautaztatását néhány hónap alatt megszervezik - mondta, rámutatva: nem tudni, ezalatt a kitoloncolásra várókat el lehet-e majd táborokban helyezni, vagy döntő részük eltűnik, mint Nyugat-Európában.

Hangsúlyozta: egyelőre az is kétséges, hogy a papírok nélküli bevándorlókat az állítólagos származási országaik visszafogadják-e majd.

A tervezetben szerepel egy olyan megoldás is, miszerint ha az unió bármely tagországa válsághelyzetet hirdet a migráció miatt, akkor a területére érkező illegális bevándorlókat egyfajta arányszámítás szerint szét kell osztani a tagországok között - közölte Horváth József.
 

Kapcsolódó írásaink