Külföld

A Charlie Hebdón akart bosszút állni a párizsi támadó

Három éve érkezett Franciaországba az a pakisztáni születésű férfi, aki múlt pénteken két embert sebesített meg egy hentesbárddal a hetilap volt szerkesztőségénél

Beismerő vallomást tett a pénteki párizsi támadás gyanúsítottja, aki saját bevallása szerint a Mohamed-karikatúrák újraközlése miatt bosszút akart állni a Charlie Hebdón. A francia belügyminiszter szerint Franciaországban állandóvá vált a terrorveszély.

A Charlie Hebdón akart bosszút állni a párizsi támadó
Állandó a terrorizmus veszélye Franciaországban Gerard Darmanin szerint
Fotó: AFP/Bertrand Guay

A pénteki párizsi késelés fő gyanúsítottja a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapon akart bosszút állni a nyomozáshoz közel álló források szerint. A pakisztáni születésű, 18 éves férfi szombati kihallgatásán vállalta tettét, mint mondta, azért akart elégtételt venni, mert a lap szeptember 2-án újra közzétette azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek miatt terrortámadás érte a lapot 2015 januárjában. A múlt pénteki támadás feltételezett elkövetője az idézett nyomozati források szerint azt hitte, hogy a Charlie Hebdo még mindig a régi helyén működik.

A 18 éves férfi pénteken egy hentesbárddal megsebesített egy férfit és egy nőt a Charlie Hebdo volt párizsi szerkesztőségének közelében, az áldozatokat kórházba vitték, nincsenek életveszélyben. A sebesültek a Premieres Lignes produkciós társaság munkatársai. A feltételezett elkövetőt a támadás helyszínétől mintegy ötszáz méterre fogták el, csupa vérfolt volt a ruhája. A pakisztáni születésű férfi az MTI tájékoztatása szerint három évvel ezelőtt érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. A francia belügyminisztérium közölte, hogy az illető nem állt a rendvédelmi szervek megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt, de figyelmeztetés után elengedték.

A nyomozást a terrorizmusellenes ügyészség végzi „terrorista indíttatású emberölési kísérlet” gyanújával. A támadással összefüggésben eddig hét gyanúsítottat vettek őrizetbe, közülük egy embert már elengedtek a hatóságok.

A történtek után a francia hatóságok megerősítették azoknak a helyszíneknek és épületeknek a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista szélsőségesek támadásokat hajtottak végre. Ezeket a helyszíneket mostantól állandó védelem alatt tartjuk – jelentette be pénteken Gerard Darmanin francia belügyminiszter, hozzátéve, hogy a közelgő zsidó engesztelés ünnepe (jóm-kipúr) miatt a zsinagógákat is különleges védelemben részesítik. A tárcavezető szerint pénteken „nyilvánvalóan iszlamista terrorcselekmény” történt Párizsban, ennek kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy Franciaországban állandó a terrorizmus veszélye.

Giuseppe Conte olasz kormányfő péntek este kifejezte szolidaritását Franciaországgal. „Olaszország azok oldalán áll, akik az erőszak ellen küzdenek” – hangsúlyozta.

Öt évvel ezelőtt két dzsihadista merénylő tizenkét embert gyilkolt meg a Charlie Hebdo szerkesztőségének párizsi épületében, és megsebesített tizenegy másikat a lapban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt, amelyek újraközlését az újság ahhoz időzítette, hogy a napokban elkezdődött a per a 2015-ös támadás feltételezett segítői ellen. A lap, amelynek szerkesztősége jelenleg titkos helyen működik, az elmúlt években folyamatosan fenyegetéseket kapott.

Kapcsolódó írásaink