Külföld

Napirenden maradt a kvóta

Brüsszel nem tudott konszenzust teremteni a migráció ügyében

Tárgyalási alapnak jó az Európai Bizottság (EB) szerdán bemutatott migrációs paktuma, de oda kell figyelni a részletekre – figyelmeztetett Györkös Péter berlini nagykövet, aki a Stuttgarter Zeitungnak adott interjút.

A diplomata üdvözölte, hogy a migránsok befogadása már nem kizárólagos módja a szolidaritásnak. Hangsúlyozta, nem lehet százmilliók problémáit Európában megoldani, nem a bajt kell importálni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol szükség van rá. Györkös szerint rossz üzenetet közvetít az unió, ha lehetővé teszi, hogy a területén maradjanak azok, akik nem jogosultak menedékre, ezért fel kell gyorsítani a visszaküldéseket.

A paktumot értékelte tegnap megjelent elemzésében a Migrációkutató Intézet is. Szerintük a paktum szellemiségét és konkrét szabályait tekintve előrelépést jelent ugyan, ám kudarcot vallott az EB görcsös konszenzuskeresése, hiszen ezúttal sem tudott olyan javaslatcsomagot letenni az asztalra, amely legalább a legfontosabb sarokpontokban élvezné az összes tagállam és EP-frakció támogatását.

Az intézet problémásnak tartja azt is, hogy a paktum továbbra is kulcsfontosságú szerepet szán a menedékkérők szétosztásának, a részletszabályok alapján pedig kiderül, hogy ez még azon tagállamok számára is reális kötelezettségként jelenik meg, akik egyébként a hazaküldések lebonyolítását választják a kötelező szolidaritás jegyében.

Röviden
 

Jelentősen csökkentené a balliberális olasz kormány a migránsokat szállító civil hajókat sújtó pénzbírságot – írta a Die Zeit. Giuseppe Conte kormánya régóta törekszik a volt belügyminiszterhez, Matteo Salvinihez köthető szigorú migrációs csomag felszámolására, ennek keretében egyebek mellett átalakítanák a befogadási rendszert és kibővítenék a humanitáris menedékjogot is.
 

Kétszáznyolcvannégy migránst tartóztatott fel a marokkói haditengerészet az elmúlt három nap során a Földközi-tengeren. A csónakokban utazó embereket marokkói kikötőkhöz szállították orvosi ellátásra.
 

Az olasz hatóságok pénteken lefoglalták a Mare Jonio civil mentőhajót a szicíliai Pozzallóban. A hajó legénységének megtiltották, hogy folytassa tevékenységét a földközi-tengeri migrációs útvonalon.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Kompromisszum bármi áron?

ĀMigrációkutató Intézet: Az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagja ellentmondásos – és a gyakorlatban valószínűleg nehezen vagy egyáltalán nem végrehajtható