Külföld

Kétpólusúvá válhat az erdélyi politika

Önkormányzati választásokat tartanak Romániában, ami a decemberi parlamenti választások főpróbája lesz – Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben is nagy csata jöhet

Egyfordulós önkormányzati választásokat rendeznek vasárnap Romániában. A választásokon induló magyar pártok a négy évvel ezelőttinél valamivel kevesebb jelöltet indítottak.

Kétpólusúvá válhat az erdélyi politika
Kelemen Hunor (balra) szerint az Erdélyi Magyar Szövetség szlogenek mentén politizál, pedig szövetségekre van szükség. Az RMDSZ elbízta magát, ezért nem történt megállapodás – nyilatkozta a Magyar Polgári Pártot vezető Mezei János (jobbra)
Fotó: Facebook

Most vasárnap Románia 41 megyéjében és a fővárosban rendezik meg a helyhatósági választásokat. A két meghatározó magyar párt közül a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) 8390 jelöltje van, míg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetségéből létrejött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) csaknem 2300 jelölttel vág neki a választásoknak.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Krónikának adott interjúban elmondta: a vírushelyzet alatt nehezebb volt a kampány, a személyes találkozások helyett a kampány főszegmense áthelyeződött az internetre. A politikus közölte: a magyar többségű településeken nagy a részvételi hajlandóság, és független jelölteket is támogatnak, hogy a nem magyar szavazókat is elérjék. A pártelnök a legnagyobb harcra Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben számít, és összességé­ben kétszáz polgármesteri pozíció megszerzését tartja reálisnak. Kelemen Hunor üzent az EMSZ vezetőségének is. Elmondta, már márciusban tárgyalást kezdtek a közös és összehangolt indulás lehetőségeiről, de az EMSZ ragaszkodott az önálló induláshoz. Hozzátette: az EMSZ román jelöltek mögé is hajlandó volt beállni, és képtelenek az árnyalt politikai gondolkodásra. A december 6-án tartandó parlamenti választás kapcsán közölte, hogy pártja koalíciós kormányzásra készül a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal. Az a fontos, hogy a választás után maradjon meg az ország stabilitása, és le tudják hívni a Romániának szánt nyolcvanmilliárd euró uniós forrást – mondta Kelemen Hunor.

Mezei János, az MPP elnöke szintén a Krónikának beszélt az EMSZ esélyeiről. Elmondta: jóval nagyobb ellenszéllel kellett szembenézniük, de így is sikerült versenyhelyzetet eredményezniük, és ötszáz tanácsnoki helyet szeretnének megszerezni vasárnap. Úgy véli, hogy az EMNP és a EMSZ szövetsége felhajtó erővel bírt, több jelöltet tudtak indítani, és több választóhoz is jutottak el. Problémásnak nevezte, hogy az elmúlt években a magyar kormány támogatását elsősorban az RMDSZ révén érvényesítette, ami a párt szélesebb gazdasági hátteréhez vezetett.

Mezei szerint az RMDSZ emiatt és harmincéves tapasztalata okán elbízta magát, ami a választási megállapodás kudarcához vezetett márciusban.

Kiemelte ugyanakkor, hogy ahol eddig is eredményes városvezetés működött, ott még az RMDSZ-es polgármestert is támogatták. Ahol a magyar lakosság aránya alacsony, visszaléptek, hogy ne oszoljanak meg a magyar szavazatok.

Magyarellenes Momentum-kampány

Az USR-PLUS, a Momentum liberális román testvérpártja támogatására buzdított egy Facebook-videóüzenetben Fekete-Győr András, a párt elnöke a romániai önkormányzati választások előtt. Nem ez az első hasonló eset, Fekete-Győrék a 2019-es romániai elnökválasztáson sem az RMDSZ-es Kelemen Hunornak, hanem az USR-es Dan Barnának kampányoltak. A Krónika erdélyi hírportál szerint szerda estétől volt elérhető a videó a Facebookon, de pénteken már törölték. „A Momentum megint a magyar jelöltek ellen kampányol, pedig ennek az önkormányzati választásnak nagy tétje van, hiszen Erdélyben sok helyen az a kérdés, hogy továbbra is magyar polgármesterek vezethetik-e a településeket” – reagált videóüzene­té­ben Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hangsúlyozta, a Momentum szembemegy a magyar nemzeti érdekkel. Dömötör Csaba videójában szintén bírálta a Momentum lépését. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára feltette a kérdést Fekete-Győrnek: „Hogy mondják azt románul, hogy ez a legalja?”
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom