Külföld

Nincs egység az olasz kormánykoalícióban

Folytatódik az Öt Csillag Mozgalom felaprózódása, újabb képviselőket zárhatnak ki, amiért elutasították a párt által kezdeményezett referendumot

Nehéz hetek várnak a balliberális olasz kormányra. Az Öt Csillag Mozgalmat belső megosztottság is sújtja.

Nincs egység az olasz kormánykoalícióban
A jövő – Luigi Di Maio előző és Vito Crimi új elnök alatt is tovább porladt az M5S
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

A Giuseppe Conte vezette olasz kormánykoalíciónak négy fő témában kell előrelépnie a múlt hétvégi választások után. Először is felül akarja vizsgálni a kabinet a Matteo Salvini volt belügyminiszter nevéhez fűződő biztonsági és migrációs csomagot. Az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) és az Élő Itáliával közösen kormányzó Demokrata Párt (PD) szerint a csomagot egyenesen fel kell számolni, Luciana Lamorgese belügyminiszter meg is szerezte már a kormánykoalíció delegációinak aláírását.

A parlamenti képviselők számának egyharmados csökkentéséről döntő referendum miatt új választási reformokat kell kidolgozni. Dönteni kell továbbá a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő uniós helyreállítási alap Olaszországra eső része, mintegy 209 milliárd euró felhasználásáról is. Mindeközben pedig továbbra is megosztja a kormányt az a kérdés is, igénybe vegyék-e az egészségügy fejlesztésére rendelkezésére álló 36 milliárd eurót az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásaiból. A PD és a belőle kivált Élő Itália szerint nagy hiba lenne visszautasítani a forrásokat, hiszen évi 500 millió eurós megtakarítást jelentenének az államháztartásnak. Az M5S azonban az európai nagyhatalmak csapdáját sejti az ESM mögött.

Az M5S egyébként belül nyirbálja önmagát. Noha a párt régi ígérete teljesült a referendummal – amelyen a választók 69 százaléka elfogadta az évtizedek óta várt létszámcsökkentést –, a politikusait megosztja az ügy. Nyolc képviselő elutasította a referendumot, mondván a választási törvény reformja nélkül hiányos és veszélyes a képviselők számának csökkentése. Kizárás veszélye fenyegeti a lázadókat, mivel megsértették a párt etikai szabályait. A párt felaprózódása nem állt meg: az elmúlt hónapokban az M5S több tagja önszántából át állt a jobboldalra vagy a függetleneket tömörítő Vegyes Csoportba.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom