Külföld

Megsebesítettek négy embert a Charlie Hebdo egykori székhelyénél

Feltehetőleg késsel megsebesítettek két embert pénteken a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A belügyminiszter szerint iszlamista terrorcselekmény történt.

Megsebesítettek négy embert a Charlie Hebdo egykori székhelyénél
A támadás helyszínére a katonaság is megérkezett
Fotó: Alain Jocard/AFP

A feltételezett elkövetőt elfogták, majd egy másik férfit is őrizetbe vettek a támadással összefüggésben. Rendőrségi tájékoztatás szerint a fő gyanúsított egy 18 éves, pakisztáni születésű férfi, a másik pedig egy 33 éves, algériai származású férfi, egyelőre vizsgálják milyen kapcsolatban állnak egymással.

Később az AFP hírügynökség bírósági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy öt további - 1983 és 1996 között született - férfit is őrizetbe vettek Párizs egyik külvárosában.

Délután a helyszínre ment Jean Castex miniszterelnök Gerald Darmanin belügyminiszterrel és Anne Hidalgóval, Párizs polgármesterével. Castex válságtanácskozást hívott össze, egyúttal közölte, hogy két újságírót támadtak meg, állapotuk nem életveszélyes. Darmanin este kijelentette: „nyilvánvalóan iszlamista terrorcselekmény” történt. Korábban az ügyészség azt közölte, hogy lehetséges terrortámadás történt, ezért a terrorelhárítás is nyomoz.

Két személy állapota válságos
Két személy állapota válságos
Fotó: Alain Jocard/AFP

A legfrissebb értesülések szerint az elkövető egy hentesbárddal támadt az éppen cigarettaszünetet tartó újságírókra.

A rendőrség lezárta a területet, mert gyanús csomagot talált a volt szerkesztőség közelében, ám kiderült, hogy nem volt benne robbanószerkezetet.

A sebesültek a Premieres Lignes produkciós társaság munkatársai. A cég egy a Charlie Hebdo elleni terrortámadásról szóló dokumentumfilm készítésében működött közre, amelynek címe „A terror három napja: A Charlie Hebdo-támadások”.Luc Hermann, a Premieres Lignes egyik igazgatója elmondta, hogy az egyik áldozat nő, a másik férfi.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elítélte a támadást. „Minden együttérzésem e gyáva tett áldozataié és a francia népé újabb megpróbáltatásai során” - írta, és leszögezte: a terrorizmusnak nincs helye Európában.

Objektum doboz

Giuseppe Conte olasz kormányfő szintén kifejezte szolidaritását Franciaországgal. „Olaszország azok oldalán áll, akik az erőszak ellen küzdenek” - hangsúlyozta.

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadók indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e bármi köze a Charlie Hebdóhoz, amelynek szerkesztősége ma már titkos helyen van. Ugyanakkor jelenleg folyik Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, tizennégy gyanúsítottnak a tárgyalása, péntek délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.

 A Le Figaro videót közölt arról, hogy a két támadó közül az egyiket az Opéra Bastille bejáratánál fogták el a rendőrök.

Objektum doboz

Fokozzák azoknak a párizsi helyszíneknek a védelmét, ahol iszlamista támadások voltak

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségénél pénteken történt támadás után a francia hatóságok fokozzák azoknak a helyszínek és épületeknek a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista szélsőségesek támadásokat hajtottak végre, illetve a zsinagógák védelmét is megerősítik - jelentette be péntek éjszaka Gerard Darmanin francia belügyminiszter.

„Még mindig hadban állunk az iszlamista terrorizmussal” - mondta Darmanin, és hangsúlyozta, hogy Franciaországban a terrorizmus veszélye állandó.

Darmanin arra utasította a rendfenntartó szerveket, hogy erősítsék meg azoknak a „jelképes helyszíneknek” a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista támadások történtek. Ezeket mostantól állandó védelem alatt fogják tartani - közölte a tárcavezető. Példaként megemlítette azt a párizsi kóserboltot, ahol 2015 januárjában négy zsidó tússzal végzett egy támadó, illetve a Bataclan klubbot is, ahol ugyanannak az évnek a novemberében három dzsihadista 89 embert mészárolt le.

Darmanin hozzátette, hogy a közelgő zsidó engesztelés ünnepe (jóm-kipúr) miatt a zsinagógákat is különleges védelemben részesítik. 

Kapcsolódó írásaink