Külföld

Kompromisszum bármi áron?

Az Európai Bizottság két napja közzétett új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagja szellemiségét és konkrét szabályait tekintve előrelépést jelent (a 2016-os javaslatokkal összevetve), amelyben kiemelt szerepet játszott a V4-ek – köztük Magyarország – 2015 óta konzekvensen képviselt szigorításpárti álláspontja.

Kompromisszum bármi áron?
A csomag ellentmondásos – és a gyakorlatban valószínűleg nehezen vagy egyáltalán nem végrehajtható
Fotó: MH

A Migrációkutató intézet elemzése szerint a paktum szellemiségét és konkrét szabályait tekintve előrelépést jelent (a 2016-os javaslatokkal összevetve), amelyben kiemelt szerepet játszott a V4-ek – köztük Magyarország – 2015 óta konzekvensen képviselt szigorításpárti álláspontja. A Bizottság görcsös konszenzuskeresése azonban kudarcot vallott, hiszen ezúttal sem sikerült egy olyan migrációs-menekültügyi „minimumot„ leraknia az asztalra, amely legalább a legfontosabb sarokpontokban élvezné az összes tagállam és EP-frakció támogatását írják a gyorselemzésben.  

A Migrációkutató intézet kiemeli, hogy a konkrét technikai-megvalósíthatósági problémákon túl legalább egy filozófiai probléma is van a bizottsági csomaggal, mivel az továbbra is kulcsfontosságú szerepet szán a menedékkérők/menekültek tagállami szétosztásának/átvételének. A részletszabályok alapján kiderül, hogy ez még azon tagállamok számára is reális kötelezettségként jelenik meg, akik egyébként a hazaküldések lebonyolítását választják a „kötelező szolidaritás” jegyében.

A csomag ellentmondásos – és a gyakorlatban valószínűleg nehezen vagy egyáltalán nem végrehajtható – elemeit, illetve az eddigi tagállami reakciókat figyelembe véve borítékolható, hogy komoly viták övezik majd a bizottsági javaslatokat a Tanácsban és az Európai Parlamentben.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink