Külföld

„A kvóta átnevezve is kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi”

Nincs áttörés a brüsszeli migrációs politikában – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő, aki tegnap Ursula von der Leyennel egyeztetett a bizottság javaslatcsomagjáról

Nem elégedettek a visegrádi kormányfők az Európai Bizottság javaslatcsomagjával. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a dokumentum kezelné a migrációt, míg a magyar kormány a bevándorlás megállítására törekszik.

„A kvóta átnevezve is kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi”
A visegrádi négyek kormányfői szerint a migrációt megállítani kell, és nem kezelni
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Hiába nevezik át a kvótát másnak az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Brüsszelben, miután lengyel és cseh kollégájával másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

A Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón a kormányfő az MTI szerint azt mondta, az új bizottsági migrációs javaslatcsomag tónusa jobb, mint a korábbi javaslatok voltak, a bizottsági megközelítés azonban nem változott. „A javaslat azt mondja: kezeljük jól a migrációt. A magyar megközelítés azt mondja: állítsuk meg a migrációt” – emelte ki.

A javaslatcsomagot tekintve Orbán Viktor szerint nincs áttörés. Az áttörés akkor következne be, ha elfogadnák azt a magyar javaslatot, hogy senki nem léphet be az Európai Unióba addig, amíg valamely tagállam a vonatkozó jogi eljárást lezárva be nem engedi az unió területére – tette hozzá a miniszterelnök, úgy folytatva: nem lehet bejönni engedély nélkül, és itt várakozni az eljárás befejezéséig. A bizottsági javaslat azt a régi megközelítést alkalmazza, miszerint a menedékkérők az unió területén megvárhatják a jogi ítéletet arról, hogy egy adott tagállam befogadja-e őket vagy nem. Ez nem jó, ez gyenge pontja a javaslatnak – szögezte le Orbán Viktor, aki szerint az unión kívül kellene menekülttáborokat építeni.

Mateusz Morawieczki a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az uniónak meg kell erősítenie a külső határok védelmét. Az EU-nak emellett segítenie kell a migráció kiinduló országait az elvándorlás újabb hullámainak elkerülése érdekében – közölte. Morawiecki szerint további tárgyalásokra van szükség a csomag átalakításáról. Beszélt arról is, hogy a bizottság elnökével folyatott tárgyaláson uniós gazdasági segélyterv kidolgozását szorgalmazta Fehéroroszország számára.
Előremutatónak nevezte Andrej Babis, hogy az uniós bizottság elfogadta a visegrádi országok, azaz Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia álláspontját a kvótarendszer elutasítását illetően.

Kiemelte: egyetért azzal a magyar meggyőződéssel, hogy az Európai Uniónak meg kell állítania a migrációt, illetve azzal, hogy a migránsok tagországok közötti elosztási rendszerének semmilyen változata nem elfogadható. A menedékkérelmek elbírálásának az unió határain kívül kell megtörténnie. Az uniónak hosszú távú stratégiával kell rendelkeznie arra vonatkozóan, hogy a migráció kiinduló országaiban élők otthon maradjanak – tette hozzá Babis.

Óvatos optimizmusra ad okot a Von der Leyen által bemutatott javaslat Hidvéghi Balázs szerint. A fideszes európai parlamenti képviselő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában felhívta a figyelmet, hogy a több mint háromszáz oldalas dokumentum részletes elemzése még hátravan.

A politikus szerint Magyarország hozzájárul az európai szolidaritáshoz az EU külső határainak védelmével. Paradigmaváltásra van szükség, a világnak meg kell értenie, hogy nem lehet ellenőrizetlenül bejönni Európába, meg kell törni az embercsempészetet, és fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, hogy aki bejött, az itt is marad – jelentette ki. Hozzátette: el kell fogadni azt is, hogy különböző vélemények vannak, a tagállamok eldönthetik, milyen álláspontot képviselnek a migrációval kapcsolatban, és a döntést nem lehet ráerőszakolni senkire. A képviselő szerint jelentős előrelépés, ha a paktum elfogadja ezt a megközelítést.

Röviden


Az európai menekültpolitika jelenleg nem működik, ezért van szükségünk újrakezdésre ezen a területen, amihez jó alapot kínál az Európai Bizottság reformjavaslata – közölte Horst Seehofer német belügyminiszter. A politikus a Die Welt szerint méltatta, hogy az uniós bizottság erősítené a származási országokkal folytatott együttműködést, valamint a külső határok védelmét. Seehofer bírálta Sebastian Kurz osztrák kancellárt a menekültek elosztásának elutasításáért.

Ötven embercsempészt vettek őrizetbe egy nemzetközi akcióban
Európában – közölte az unió határ- és partvédelmi ügynöksége. Több európai uniós tagállam és balkáni ország közösen tartott művelete során a hatóságok további 7248 illegális bevándorlót azonosítottak. A műveletben Ausztria, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Románia, Bulgária, Görögország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina,  Észak-Macedónia, Montenegró és Albánia hatóságai vettek részt.
(HSz)

Elégedetlenek a balliberális EP-képviselők


Az Európai Bizottság előző nap bemutatott migrációs paktumát véleményezték az Európai Parlament alapjogi (LIBE) bizottságának tagjai csütörtök reggel. Roberta Metsola, az Európai Néppárt máltai képviselője a helyes irányba tett lépésnek nevezte a javaslatot. Hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy a visszautasított menedékkérők kétharmada még mindig az unióban tartózkodik. A szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali képviselők különböző hangsúlyokkal, de nagyon hasonló véleményeket fogalmaztak meg. Többen kifogásolták, hogy a paktum nagy hangsúlyt fektet az elutasított migránsok visszaküldésére, de túl keveset a migránsok szétosztására és a legális bevándorlásra. A svéd szélsőbaloldali Malin Björk szerint egyáltalán nem nevezhető szolidaritásnak a migránsok visszaküldésében való közreműködés. Szerinte a V4-ek biztosan ezt a módját választják majd a segítségnek, míg a többi ország befogadja a migránsokat. A spanyol bevándorlásellenes VOX politikusa, Jorge Buxadé szerint csak úgy lehet felvenni a harcot az emberkereskedelem ellen, ha az EU egyértelműsíti: aki illegálisan lép a területére, nem maradhat ott.
(ŐM) 

Alapjogokért Központ: Jó irány, buktatókkal


Számos buktatót tartalmaz az Európai Bizottság (EB) új migrációs csomagja – állapította meg
az Alapjogokért Központ friss elemzésében, amelynek részleteit csütörtökön ismertették. Kovács István stratégiai igazgató üdvözölte, hogy a határvédelem kiemelt hangsúlyt fog kapni, és a problémákat megpróbálják a kibocsátó országokban kezelni. Rávilágított ugyanakkor arra is, hogy a javaslat másik hangsúlyos eleme továbbra is egy kvótán alapszik. Már nem a szétosztás az elsődleges, de végső soron a tagállamoknak át kell venniük illegális migránsokat – mutatott rá, majd megjegyezte: a magyar kormány remélhetőleg továbbra sem fogja ezeket a részeket elfogadni. Kurucz Orsolya projektvezető-helyettes úgy fogalmazott, az új célkitűzések jó irányba haladnak, de az ördög
a részletekben van. Kötelező szétosztás helyett kötelező felelősségvállalás szerepel az új csomagban – közölte. Álláspontja szerint az új rendszer ismét arra épít, hogy az EU külső határaihoz érkező illegális migránsok bebocsátást nyerjenek az unióba. „A kvóták nem működtek akkor sem, és komoly kétségeink vannak azzal kapcsolatban, hogy most fognak-e” – hangoztatta.
(UT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom