Külföld

Varga Judit: Olyan álláspont kezd kibontakozni, ami már egy jó irányba való lépést mutat

Nem lesz kötelező kvóta, de a tagállamoknak az eddiginél is nagyobb szolidaritást kell vállalniuk. Már nyilvános az Európai Bizottság új migrációs csomagja és jövő héten hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság a jogállamisági jelentéseket. A részletekről Varga Judit, igazságügyi miniszter beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Varga Judit: Olyan álláspont kezd kibontakozni, ami már egy jó irányba való lépést mutat
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook/Varga Judit

Megszületett a Bizottság újfajta migrációs stratégiája, amiből kikerültek a kötelező kvóták, belekerült ez a bizonyos rugalmas szolidaritás. 

Nagy csomagról van szó, amit régóta vár mindenki Európában, én óvatosságra intek mindenkit, vizsgáljuk meg és legyünk azzal tisztában, hogy mi az, amit mindenképpen látni szeretnénk a tárgyalások végén – mondta Varga Judit.

Hozzátette, mint minden európai uniós nagy csomagban, mindent nagy kontextusban kell nézni. Mindenhol lehetnek aknák, én ezért vagyok óvatos, de az biztos, hogy a magyar álláspont széles körben ismert Európában és 2015-óta nagyon határozottan képviseli is a magyar kormány. Bebizonyítottuk, hogy a falig is képesek vagyunk elmenni, a kvótahatározatot nem tudták lenyomni a torkunkon, bíróságig is elmentünk vele, tehát ez álláspontunk sarokköve, amely azóta is változatlan.

Az igazságügyi miniszter a cseh vétóval kapcsolatban elmondta, nagyon friss tervezetről van szó, amelyet nekünk is vizsgálnunk kell.

Mindenképpen azt kell viszont látni ebben a csomagban, hogy a relokáción kívül a szolidaritásnak számos rugalmas verziója lehet, ezeket meg kell vizsgálni, hogy valóban rugalmasságot jelentenek-e, nincs-e valami trükk benne, de mindenképpen üdvözlendő, hogy egy olyan álláspont kezd kibontakozni ebben a csomagban, ami már egy jó irányban való lépést mutat – tette hozzá Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink