Külföld

Több migráns érkezhet az új uniós menekültügyi javaslat miatt

Akár több migráns is érkezhet, ha elfogadják az új uniós menekültügyi javaslatcsomagot - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Több migráns érkezhet az új uniós menekültügyi javaslat miatt
A javaslat miatt most újra nagy tömegben indulhatnak meg a migránsok Európa felé
Fotó: AFP/Sakis MITROLIDIS

A szakértő közölte, az a javaslat, miszerint kiszélesítenék az Európai Határ- és Parti Őrségének hatáskörét, azt is eredményezheti, hogy a szervezet akár felülbírálhatja az egyes tagállamok határvédelmi intézkedéseit.

Ezzel megvalósulhatna az a brüsszeli elképzelés, miszerint több migránsnak adnak menedékjogot - tette hozzá.

Horváth József szerint nem életszerű az a javaslat sem, hogy öt nap alatt kell a belépni szándékozókat alaposan leellenőrizni, hiszen ha valakinek nincsenek dokumentumai, akkor ennyi idő alatt lehetetlen megállapítani a valódi személyazonosságát.

Kitért arra is, a javaslat miatt most újra nagy tömegben indulhatnak meg a migránsok Európa felé, hiszen egy-másfél évbe is beletelik mire elfogadhatják azt, márpedig egy ilyen „kvázi szigorítás” előtt valószínűleg sokan szeretnének az Európai Unióba érkezni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom