Külföld

Az olasz kormány elégedetlen az uniós menekültügyi javaslattal

Aggodalommal fogadta az olasz kormány az Európai Bizottság szerdán ismertetett migrációs és menekültügyi paktumát - írta szerdán az olasz sajtó.

Az olasz kormány elégedetlen az uniós menekültügyi javaslattal
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aggodalmának adott hangot
Fotó: AFP

A Corriere della Sera, Olaszország legnagyobb napilapja azt írta, hogy az Európai Bizottság tervei nem oldják meg az olaszok legfőbb migrációs problémáját.

Az illegális gazdasági bevándorlók továbbra is Olaszországban maradnak kitoloncolásra várva - írta a napilap. Korábbi adatok szerint csak a migrációs központokban több mint nyolcvanezer bevándorló tartózkodik.

Az újság egy értesült, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök elégedetlenségének és aggodalmának adott hangot, mivel több konkrét lépést várt az uniós javaslattól a menedékkérők áthelyezésére és kitoloncolására.

Vincenzo Amendola EU-ügyi államtitkár kezdeti lépésnek nevezte az uniós terveket, nehéz küzdelmet jósolva a tagállamok között.

„Róma nehezebb harcra vár, mint a gazdasági helyreállítási alap forrásainak elosztásakor” - írta a Corriere.

Az újságnak nyilatkozó Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa elismerte, tudták, hogy senki nem lesz elégedett a javaslattal, de „ez a helyes út”.

Az Európai Bizottság azt az üzenetet akarta érvényesíteni, hogy aki Olaszország partjaira érkezik, az Európában köt ki - tette hozzá.

Az Il Foglio szerint az új európai paktum kevéssé segíti Olaszországot: Rómának nem sikerült elérnie sem a dublini egyezmény jelentős módosítását, sem a menedékkérők kötelező szétosztását.

„Egy svéd kommunista az összes migránst a nyakunkba varrja, Olaszországot ismét átverték” - utalt Johanssonra a jobboldali Il Giornale kommentárja, amely szerint a javaslat „szedett-vedett és megfosztja szuverenitásától az országot”.

„Nehéz volt ennél nagyobb borzalmat elképezni (..), ilyesmit is csak az eurobürokrácia tudott szülni” - írták. Az Il Giornale működésképtelennek nevezte a Brüsszelben felvázolt kitoloncolási szponzorálási rendszert is, mivel az újság szerint a minden egyes illegális bevándorlót érintő eljárás, valamint hónapokig tartó elszállásolásuk és hazaszállításuk fejenként tízezer euróba kerülhet.

A baloldali La Republica szerint az EU nem törekedett tökéletességre, megelégedett az eredménnyel.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a „szokásos német erkölcsi kioktatással” a javaslatokat elutasító országokat akarja terhelni felelősséggel - áll a cikkben.

Az újság úgy látja, ezzel egy időben az olasz baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) a tartományi választást követő legelső kormányülésen el akarja indítani a volt belügyminiszter, Matteo Salvini tavaly bevezette migrációs törvények eltörlését.

A La Stampa a tagállamok közötti szolidaritás hiányára mutatott rá a német civilhajó, az Alan Kurdi példáját idézve, amely 125 emberrel a fedélzetén nem kapott kikötési engedélyt Olaszországban, ezért elindult Marseille-be. A kikötésre a francia kormány is nemet mondott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom