Külföld

Járvány kontra gazdaság

Folytatódott Donald Trump és Joe Biden nyilatkozatpárbaja

Joe Biden gazdaságpolitikáját bírálta hétfőn Donald Trump amerikai elnök Ohióban kampányolva, míg a demokrata politikus azzal támadta republikánus ellenfelét egy wisconsini kampányrendezvényen, hogy megdermedt, amikor a koronavírus-járvány kihívásával kellett megküzdenie. „Kudarcot vallott. Pánikba esett” – állította Biden az elnökről.

Hozzáfűzte: Trump élete­ket menthetett volna meg, ha kötelezővé teszi a szájmaszk viselését, ehelyett azonban továbbra is úgy tartott nagygyűléseket, hogy nem tartották tiszteletben a távolságtartásra és a szájmaszk viselésére vonatkozó ajánlásokat. Donald Trump emlékeztetett arra, hogy Biden támogatta azt az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), amely amerikai munkahelyek megszűnéséhez járult hozzá és nehéz helyzetbe taszította a középnyugati államok gazdaságát, köztük Ohióét is. „Joe Bidennek nem is lenne szabad a ti támogatásotokat kérnie, a megbocsátásotokért kellene esdekelnie” – hangoztatta Trump.

Időközben William Barr legfőbb ügyész közleményben tudatta, hogy az igazságügyi minisztérium mérlegeli a szövetségi támogatás megvonását egyes városoktól. A minisz­térium előzőleg közleményben három nagyvárost – New Yorkot, Seattle-t és Portlandet – értékelte úgy, hogy ott a városvezetés lehetővé teszi az anarchiát és a magántu­lajdon megsemmisítését, és elutasítja, hogy észszerű intézkedéseket hozzon a bűncselekmények megakadályozására. William Barr az említett városok vezetőit okolta bizonyos típusú bűncselekmények meredek emelkedéséért.

Ezt Bill De Blasio, New York polgármestere politikai játszmának minősítette, és közölte, hogy a városok támogatásának megvonása szerinte alkotmányellenes.

Kapcsolódó írásaink