Külföld

Hidvéghi Balázs: Erős külső határvédelemre van szükség

Magyarország álláspontja szerint erős külső határvédelemre van szükség, fokozni kell az együttműködést a migrációs származási országokkal, továbbá nem a bajt kell Európába hozni, hanem arra kell törekedni, hogy helyben segítsünk - jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán Brüsszelben.

Hidvéghi Balázs: Erős külső határvédelemre van szükség
Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő
Fotó: Európai Parlament

Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagja kapcsán a képviselő kijelentette, Brüsszel az elmúlt években nem volt képes megállítani a bevándorlást. Nem védte meg az EU külső határait, és nem küldte vissza azokat, akik illegálisan léptek be Európába. Ehelyett a bevándorlást állandósítani akarta, és kötelező betelepítéssel, kvótaalapú szétosztással akarta a tagállamokra erőszakolni azokat, akik törvénytelenül lépték át a határokat.

Magyarország szerint egyetlen tagállamra sem szabad rákényszeríteni a bevándorlást, ha polgárai nem akarják.

„A magyar álláspont 2015 óta egyértelmű és változatlan: nem kérünk a bevándorlásból. A magyar emberek több ízben világossá tették: nem akarják, sőt elutasítják, hogy Magyarországból bevándorlóország váljék” - fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Leszögezte, hogy a bevándorlókat nem betelepíteni, nem szétosztani kell a tagországok között. Mindenkit, aki belépett az EU területére, de nincs jogosultsága ott maradni, ki kell toloncolni. A menekültügyi kérelmeket a határokon kell elbírálni, még belépés előtt. Magyarország ezért a tranzitzónákra épülő, határ menti eljáráshoz hasonló elképzeléseket támogat. A menedékkérők elosztását illetően pedig a nemrég bemutatott osztrák állásponttal ért egyet, miszerint semmilyen kötelező betelepítési kvótáról nem lehet szó - húzta alá.

Kérdésre válaszolva Hidvéghi Balázs azt mondta, Brüsszelnek értékelnie kellene azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a tagállamok, köztük Magyarország az uniós határok védelméért már korábban kifejtett, a ráfordított költségeket pedig meg kell térítenie.

Kapcsolódó írásaink