Külföld

Folytatódik a politikai zsarolás Brüsszelben

Megvédjük magunkat – hangsúlyozta lapunknak Varga Judit

Nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra az elhúzódó jogállamisági eljárással Varga Judit szerint. Az igazságügyi miniszter Brüsszelből nyilatkozott lapunknak az uniós tárcavezetők tanácskozásáról.

Folytatódik a politikai zsarolás Brüsszelben
Egyes tagállamok saját problémáikról terelik el a figyelmet Varga Judit szerint
Fotó: MH/Katona László

Ismét napirendre került tegnap az Általános Ügyek Tanácsában – azaz az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek ülésén – a Magyarország és a Lengyelország ellen folyó, az alapszerződés hetes cikkelye szerinti jogállamisági eljárás.

A politikai zsarolás eszközének nevezte lapunknak Varga Judit igaz­ságügyi miniszter a hazánk ellen folyó jogállamisági eljárást. A tegnapi egyeztetésről elmondta, egyre több tagállamnak kezd kellemetlenné válni az elhúzódó eljárás, egyre kevesebben kérnek szót, de még mindig vannak olyanok, akik érdeke napirenden tartani a témát, hogy addig se kelljen másról beszélni, például az ő belpolitikai problémáikról. Hangsúlyozta, kollégáinak tényekkel igazolva hívta fel a figyelmét arra, hogy a kormány már minden kérdésre válaszolt, legfőbb ideje lenne szavazni, ahogyan azt Orbán Viktor kormányfő is javasolta a legutóbbi EU-csúcson. A miniszter szerint az eljárást az olyan nagy, az unió jövőjét érintő kérdések kontextusában kell nézni, mint a migráció, a szuverenizmus, a liberálisok és konzervatívok szembenállása, ezért is akarják folyamatosan nyomás alatt tartani Magyarországot. Rámutatott, emberi méltóságot és jogot is sért, hogy bár a kormány tisztázta a Sargentini-jelentés minden felvetését, újabb és újabb ügyeket vesznek elő az üléseken.

Mint mondta, annak fényében, hogy a jogállamiság és az uniós források összekötéséről folyik a vita, különösen fontos rámutatni, hogy politikai zsarolásra használják ezt a kérdést. Hangsúlyozta, a közeljövőben más tagállamok példáján tételesen rá fog mutatni a kettős mércére, kellemetlen perceket fog okozni a Magyarországot igazságtalanul bírálóknak. „Aki alaptalanul vádol bennünket, és kettős mércét alkalmaz, azzal szemben megvédjük magunkat” – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság éppen a jövő héten mutatja be a tagállamokról szóló jogállamisági jelentéseket, Varga Judit hangsúlyozta: a testület nem érzi a történelmi pillanatot, hogy most közös érdek minél előbb megállapodni a költségvetésről és a helyreállítási alapról.

A német uniós elnökség képvise­letében Michael Roth külügyi államtitkár záró sajtótájékoztatóján azt mondta, sem Lengyelországban, sem pedig hazánkban nem teljesültek azok a feltételek, amelyek az eljárások lezárását lehetővé tehetik, ezért újabb meghallgatásokat akarnak tartani. Vera Jourová, az EB értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerint a jogállamiság sem hazánkban, sem Lengyelországban nem javult, ez pedig komoly aggodalomra ad okot.

Nyomásgyakorlásra figyelmeztetett Hidvéghi
 

Magyar kiállás Lengyelország mellett
 

Hidvéghi Balázs
Hidvéghi Balázs
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Fidesz kezdeményezésére a Lengyelország melletti szolidaritásról szóló állásfoglalást fogadott el az Ország­gyűlés európai ügyek bizottsága – számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő (képünkön). Rámutatott: az EP baloldali képviselői már nemcsak a bevándorlókat akarják ráerőltetni az uniós tagállamokra, hanem saját szélsőséges ideológiájukat is. A sajtótájékoztatón Hörcsik Richárd, a bizottság fideszes elnöke felidézte, az EP múlt héten elfogadott állásfoglalása Lengyelországról ideológiailag motivált politikai zsarolás, nélkülözi az objektivitást és valótlan állításokat tesz. Hidvéghi hozzátette, a dokumentum megbélyegzi a hagyományos, heteroszexuális házasságot és a családokat támogató lengyel politikát. A magyar parlamenti állásfoglalásban többek között kitérnek a két nép közötti szoros történelmi sorskö­zös­ségre, és felhívják a figyelmet arra, hogy nem csupán a két ország kormánya, hanem parlamentjei, és az európai ügyek bizottságai is együttműködnek az európai fórumokon. Hangsúlyozzák, hogy minden olyan hatáskör, amelyet az európai szerződés nem ruház az unió—ra, a tagállamoknál marad. Rámutatnak, hogy a jogállamiság védelme az EU tagállamaiban a nemzeti alkotmányos intézmények felelőssége. Felhívják a magyar kormányt, folyamatosan álljon ki Lengyelország mellett az Európai Tanács ülésein és törekedjen a hetes cikkely szerinti eljárás mielőbbi lezárására. Hidvéghi közleményben reagált arra, hogy az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) megszavazta, hogy egy intézményeken átívelő jogi mechanizmus létrehozatalát javasolja az EB-nek. A képviselő szerint a javasolt új jogi mechanizmus intézményesítené a jogállamiság fogalmának politikai nyomásgyakorlásra és zsarolásra való felhasználását.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink