Külföld

„A migránsok kötelező elosztásának minden formája elfogadhatatlan”

Csehország számára a migránsok kötelező elosztásának bármilyen formája elfogadhatatlan - jelentette ki Jan Hamácek cseh belügyminiszter szerdán Prágában.

„A migránsok kötelező elosztásának minden formája elfogadhatatlan”
Hamácek: Nem fogunk egyetérteni semmiféle olyan javaslattal, amely a kötelező relokációt tartalmazza
Fotó: AFP/Radek Mica

Az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi csomagjáról közölte: annak végső tartalmáról és formájáról a tagállamoknak kell dönteniük, és egyáltalán nem biztos, hogy sikerül konszenzusra jutniuk. Az intézkedéscsomag legfontosabb részének Hamácek a külső uniós határok védelmének megerősítését, valamint az illegális bevándorlók hazatelepítésének felgyorsítását jelölte meg.

„A csomagtól elsődlegesen azt várjuk, hogy megerősíti a külső határok védelmét, felgyorsítja az illegális migránsok hazatelepítését és nyomást fejt ki az államokra, hogy nagyobb mértékben működjenek együtt” - mondta a miniszter. Leszögezte: Csehország továbbra is szolidáris kíván lenni a többi európai állammal, kész rendőröket küldeni oda, ahol arra szükség van és anyagi segítséget is tud nyújtani.

A migránsok kötelező befogadását Hamácek azonban határozottan kizárta.   

„Határozottan ellenezzük. Nem fogunk egyetérteni semmiféle olyan javaslattal, amely a kötelező relokációt tartalmazza” - mutatott rá a miniszter. Emlékeztetett: Csehország következetesen képviseli ezt az álláspontot, és ebben egyetértés van a négy visegrádi ország, illetve a balti államok között is.

Csehország ugyanakkor készen áll megvitatni az Európai Bizottság azon új javaslatát, miszerint azok az országok, amelyek nem hajlandóak befogadni migránsokat, saját költségükre biztosítanák a menedéket nem kapó személyek hazatalepítését - tette hozzá.

„Ez a javaslat még nincs teljesen kidolgozva, sokféle aspektusa van a dolognak, de készen állunk az elképzelést megvitatni” - mondta Jan Hamácek. A miniszter elismerte: egyes országok túl vannak terhelve a menkültkérelmekkel, és már nincs kapacitásuk az elutasított migránsok hazatelepítésére.

Szlovákia továbbra is elutasítja a menedékkérők kötelező szétosztását

 Szlovákia álláspontja a migráció kérdésében egyértelmű, továbbra is elutasítja a menedékkérők kötelező szétosztását - így reagált Martin Klus szlovák külügyi államtitkár az EB paktumjavaslatára.

A kül- és európai ügyekért felelős szlovák minisztérium államtitkára elmondta: a szlovák álláspont ugyanaz, mint a 2016-os szlovák EU-elnökség idején, vagyis a "rugalmas szolidaritás" valamilyen formájáról lehet beszélni. Szerinte Pozsony készen áll arra, hogy ennek keretében segítséget nyújtson azoknak az országoknak, amelyeknek erre szükségük van. "Erről készen állunk és hajlandóak vagyunk beszélni, de az, hogy kényszerítsenek minket a szolidaritás valamilyen formájára, az továbbra is túlterjed a vörös vonalon" - fogalmazott Klus, akinek szavait a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Az államtitkár rámutatott: nem titok, hogy a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) közös álláspontot képviselnek ebben a kérdésben, és újabban a témához hasonlóan viszonyulnak a balti államok, illetve Ausztria és Dánia is.

Klus emlékeztetett: a téma kapcsán a V4-ek Észtországgal közösen nemrégiben levélben fordultak az Európai Bizottsághoz. Ebben azt kérik - emlékeztetett -, hogy ne nyissanak meg olyan témákat, amelyekről a múltban már bebizonyosodott, hogy nagyon megosztják az uniós tagországokat. Utalt arra, hogy az említett országok elutasítják a menedékkérők szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat és minden ezzel kapcsolatos olyan lehetőséget, amely nem önkéntes alapú.

A külügyi államtitkár megjegyezte: az Európai Bizottság javaslatát az uniós tagországok át fogják tanulmányozni, s azt követően hoznak döntést ebben az érzékeny ügyben.

Kapcsolódó írásaink