Külföld

„Politikai nyomásgyakorlás a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás”

Ismét bebizonyosodott, hogy politikai nyomásgyakorlásról van szó az európai uniós alapértékek sérülésének veszélye miatt Magyarországgal szemben megindított, hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárás esetében - közölte az igazságügyi miniszter kedden Brüsszelben, a tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülését követően.

„Politikai nyomásgyakorlás a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás”
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: MH

Varga Judit magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy egyes országcsoportoknak nem célja az egyértelműen politikai eljárást lezáró szavazás megtartása. Céljuk az elhúzódó állapot fenntartása, mivel belpolitikai népszerűséget lehet szerezni azzal, ha egyes közép-európai államok kritikája politikai napirenden marad. A Magyarországgal szembeni eljárás emellett elvonja a figyelmet bizonyos tagállamok belpolitikai problémáiról is. A jogi érveknek vége szakadt, Magyarország az eljárás mihamarabbi lezárását javasolja - emelte ki.

Elmondta, Magyarország erre ígéretet kapott Angela Merkeltől, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kancellárjától. Ha azonban a tagországok a közeljövőben nem hajlandók tisztességes eljárásban az ügy lezárását jelentő szavazásra, Magyarország számos konkrét példa felsorolásával fogja felhívni a figyelmet a kettős mércére „ebben a politikai boszorkányüldözésben” - húzta alá.

A miniszter arra is emlékeztetett, hogy az Európai Tanács júliusban tárgyalt az uniós költségvetéshez kapcsolódó politikai feltételrendszerről. Mint közölte, a tagállami vezetők egyértelművé tették, hogy nem jogállamisági feltételrendszert akarnak, hanem a jogállamiságot mint előfeltételt tartják fontosnak. Felhívta a figyelmet, hogy a csomag megbonthatatlan. Azok, akik ettől eltérőt szeretnének, veszélyeztetik ezt az érzékeny kompromisszumot. Rossz útra vezet az, ha egyesek kiszakítanak belőle elemeket, vagy megpróbálják azt másként értelmezni - tette hozzá Varga Judit.

JOUROVÁ: A JOGÁLLAMISÁGI JELENTÉS EGY MEGELŐZŐ ESZKÖZ AZ EURÓPAI UNIÓ KEZÉBEN

A jövő héten bemutatandó jogállamisági jelentés egy megelőző eszköz az Európai Unió kezében, amely segít abban, hogy összetettebb, átfogóbb képet lehessen kapni a jogállamiság helyzetéről a tagállamokban - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja kedden.

A cseh biztos a tagországok általános ügyekkel foglalkozó minisztereinek brüsszeli találkozója előtt nyilatkozott. Rámutatott, hogy a jelentés nemcsak felméri az esetleges negatív tendenciákat a jogállamiság, és különösen az igazságszolgáltatás függetlensége, a médiaszabadság és a korrupció elleni küzdelem terén, de segít abban is, hogy a „problémásnak vélt területeken” párbeszéd kezdődjön az Európai Unió és az adott tagállam között.

„A jelentésre mint megelőző eszközre már nagyon szüksége van az EU-nak” - húzta alá, hozzátéve, az értékelés ahhoz is hozzájárul, hogy a jogállamiság fontossága előtérbe kerüljön.

„Magyarország és Lengyelország tekintetében arra használjuk majd, hogy nyomást gyakoroljunk, s ezáltal javuljanak a jogállamiság körülményei e két tagállamban” - fogalmazott.

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos kiemelte: „sajnos nem tapasztalható javulás a jogállamiságot illetően sem Magyarországon, sem Lengyelországban, ami komoly aggodalomra ad okot”.

Hozzátette: az Európai Bizottság kész részt venni az Európai Unió Tanácsában tartott meghallgatásokon, mivel nagyon fontos, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás folytatódjon mindkét ország esetében.

A szerdai tanácsülésen szó lesz a hetes cikkely szerinti eljárások aktuális állásáról is.

Az ülés után Michael Roth, az EU soros elnökségét betöltő Németország európai ügyekért felelős minisztere kijelentette, hogy a bizottság értékelése szerint nem történt elegendő javulás, így nem lehet lezárni Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni hetes cikkes eljárást. Közölte továbbá, hogy a német elnökség meghallgatást kezdeményez a két tagállam ügyében, és a lengyel jogállamisági helyzettel foglalkozó meghallgatásra már decemberben sor kerül.

Kapcsolódó írásaink