Külföld

Az Európai Parlament politikai zsarolóeszközt hozna létre

Az Európai Parlament baloldali többségű LIBE szakbizottsága egy új jogi mechanizmussal intézményesítené a „jogállamiság” fogalmának politikai nyomásgyakorlásra és zsarolásra való felhasználását. A ma elfogadott szakbizottsági kezdeményezés célja, hogy a számukra nem tetsző politikát követő kormányokat „jogállamiság” címszó alatt durván zsarolhassák – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő.

Az Európai Parlament politikai zsarolóeszközt hozna létre
Hidvéghi Balázs fideszes Európa Parlamenti képviselő
Fotó: Európai Parlament

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) a mai napon fogadta el azt a Michael Šimečka szlovák liberális képviselő által jegyzett kezdeményezést, amellyel egy intézményeken átívelő jogi mechanizmus létrehozatalát javasolja az Európai Bizottságnak. A javaslat számos bizonytalan és ellentmondásos elemet tartalmaz, például egy tisztázatlan összetételű „független panel” számára biztosítana döntő beleszólást a folyamatba, illetve jelentős szerepet szánna az elmúlt években Magyarország ellen álhírek szolgáltatásában élen járó civil szervezeteknek. A „jogállamiság” fogalmának hazug értelmezésével pedig szinte korlátlan zsarolási potenciált hozna létre a tagállamokkal szemben.

„Az Európai Parlament baloldali nyomásra ideológiai kérdésekben akar jogállamiságinak álcázott követelményeket számon kérni a tagállamokon. Már nem csupán a bevándorlást akarják ránk kényszeríteni, de azt is meg akarják mondani, hogy mit gondoljunk a családról, a házasságról, hogyan neveljük a gyermekeinket. Ehhez pedig újabb és újabb eszközöket akarnak létrehozni jogállamiság címszó alatt, a mai kezdeményezés is ezt szolgálja.” - mondta el Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője.

Kapcsolódó írásaink