Külföld

Ismét zsúfolásig megtelt a migránstábor Lampedusán

Az olasz kormány és Európa helyett az időjárás szabályozza a migránsok érkezését Nello Musumeci szicíliai kormányzó szerint, aki hétfőn közösségi oldalán közölte, hogy ismét több mint ezerkétszázan szoronganak Lampedusa alig kétszáz fős regisztrációs központjában.

Ismét zsúfolásig megtelt a migránstábor Lampedusán
Folyamatosan érkeznek a migránsok Lampedusa szigetére
Fotó: AFP/Mauro Seminara

Óránként érkeztek az emberekkel teli csónakok Lampedusára vasárnap, ahol huszonnégy óra alatt huszonhat vízi jármű kötött ki, majdnem kivétel nélkül gazdasági bevándorlónak számító tunéziai férfiakkal. A sziget kevesebb mint kétszáz fős hot spot-jában jelenleg 1256-an vannak. A regisztrációs központot utoljára szeptember második hetében ürítették ki, amikor majdnem ugyanennyi személyt két karanténhajóra helyeztek át.

„Az érkezéseket az időjárásra, nem a politikára bízzák. Rossz időben kevesebben jönnek, jó időben szünet nélküli a migráció” - írta közösségi oldalára Nello Musumeci a Lampedusa fellett is hatáskörrel bíró szicíliai kormányzó. Szavai szerint „mintha az önerőből a tengeren átkelő csónakok nem lennének elegendőek, a karanténhajók tele vannak a civilhajók szállította bevándorlókkal is”. Szorgalmazta, hogy a civilhajókkal érkezőket más európai kikötőbe vigyék tovább.

A politikus úgy vélte, igaza volt, amikor augusztusban elrendelte a szicíliai kikötők lezárását, mivel az utóbbi hetekben ismételten kiderült, hogy „Európa elfordítja tekintetét a Földközi-tengerről és Szicíliáról, az olasz kormány pedig inkább a szicíliaiak megválasztotta kormányzóval vitázik cselekvés helyett”. Nello Musumeci arra utalt, hogy a kormány hatályon kívül helyezte a kormányzó rendelkezéseit.

A szicíliai vezető utalt arra, hogy az ellenőrizetlen migráció a járványhelyzetet is súlyosbítja. Példaként említette a szicíliai Palermóban pénteken kikötött Open Arms civilhajót, amelyen a hetvenhat bevándorlóból hatvanan bizonyultak pozitívnak.

„Az Európai Unió ezt vegye figyelembe, amikor szerdán bejelenti a menekültügyi reformot” - jelentette ki Nello Musumeci. „Aki az egészséghez való jogot védelmezi, rasszistaként van megbélyegezve, akit nem érdekel a leggyengébbek egészsége sem, készen áll önmaga szentté avatására, az ilyen fordított világban nem szabad csodálkozni, ha a félelem bizonytalanságot teremt” - fogalmazott.

A Sea-Eye német szervezet Alan Kurdi hajója 133 emberrel a fedélzetén, kikötésre vár Lampedusában. Az olasz parti őrség egyenlőre nem adott engedélyt, hangoztatva, hogy a német hatóságok visszajelzésére várnak. Ezzel egy időben az olasz hatóságok lefoglalták a néhány napja kikötött Sea-Watch 4 hajót.

A Rhapsody nevű karanténhajón eddig elszigetelt kilencszáz embert hétfőtől szállítják a szicíliai Porto Empedocléba. A hajó utána ismét Lampedusa felé veszi útját, és felveszi a emigránstáborban lévők egy részét.

A La Repubblica olasz napilap értesülése szerint megkezdődik a tunéziai bevándorlók visszaszállítása. Júliusban hetente két repülőjárattal negyven-negyven tunéziait szállítottak vissza hazájukba, számukat most havi több mint félezerre emelik.

Az újság megjegyezte, hogy az Európai Bizottság menekültügyi reformjától Róma nemcsak a menedékkérők esetleges elosztását várja, hanem a közös európai visszatoloncolási rendszer elindítását is.

Kapcsolódó írásaink