Külföld

A korábbinál alacsonyabb részvétellel zárult az olasz helyhatósági választások első napja

Negyven százalék körüli volt a részvétel vasárnap Olaszországban a helyhatósági választások és az ezzel egy időben tartott népszavazás első napján - közölte hétfő reggel a római belügyminisztérium.

A korábbinál alacsonyabb részvétellel zárult az olasz helyhatósági választások első napja
Vasárnap este hét óráig a szavazásra jogosultak valamivel kevesebb mint harminc százaléka járult az urnákhoz az olaszországi helyhatósági választások és az ezzel egy időben tartott népszavazás első napján
Fotó: AFP/NurPhoto/Davide Pischettol

Regionális választást hét tartományban tartottak, ahol a helyi parlament összetételéről döntenek. Az országos népszavazás a parlamenti létszámcsökkentést érinti.

A voksolás két napig tart, a szavazókörzeteket hétfőn reggel hétkor újranyitották, a választás délután háromkor ér véget.

A legtöbben eddig az új tartományi elnököt választó északi Valle D'Aostában és Toszkánában, elsősorban Firenzében szavaztak, a legkevesebben Szicíliában, ahol csak népszavazást tartanak.

A voksolás eddigi részvételi adatai alatta maradnak a 2018-as helyhatósági fordulón mértnek. Akkor a választók 53,8 százaléka voksolt, de a szavazás egy napig tartott.

Giuseppe Conte miniszterelnök egy római belvárosi gimnáziumban adta le szavazatát jó választást kívánva az olaszoknak. A kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikai vezetője Luigi Di Maio külügyminiszter a Nápoly közeli Pomigliano D'Arcóban szavazott a referendumon. Úgy nyilatkozott, az olaszok harminc éve várnak a parlamenti reformra.

A Liga vezetője Matteo Salvini hétfőn Milánóban megy el szavazni, és a lombardiai székvárosban várja meg az eredményeket. A koronavírus-fertőzésből alig egy hete meggyógyult Silvio Berlusconi volt kormányfő, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke Milánóhoz közeli otthonában mozgóurnába dobta be voksát.

A pártok kiemelten figyelnek a részvételi arányra attól tartva, hogy a járványhelyzet miatt a többségében idős választók távol maradhatnak. A venetói Padova városában az urnák megnyitásakor 1300 választóbiztoson végeztek gyorstesztet, ugyanakkor Nápoly egyes szavazókörzeteiben még a kézfertőtlenítés is elmaradt.

Rómában a lateráni Szent János-bazilikánál található szavazókörzetben a választásra jogosultak hatvan százaléka a vasárnap délelőtti mise előtt már leadta voksát. Többségük idős volt, akik hangsúlyozták, hogy nem félnek a betegségtől.

A római belvárosban, a Visconti gimnáziumban található körzetben szavazó idős férfi az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a választások utáni politikai forgatókönyv főleg azon múlik, ki nyer Toszkána és Puglia tartományban.

„Ha esetleg a jobbközép győz, akkor ennek, úgy gondolom, országos következményei is lehetnek” - mondta arra utalva, hogy a két eddig balközép vezette régiót a jobbközép ellenzéki pártok szerezhetnék meg. Elemzők is úgy vélték, Toszkána és Puglia képviseli a mérleg nyelvét a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Matteo Salvini vezette jobboldali koalíció közötti versenyben.

Egy először szavazó fiatalember hangoztatta, nem vár jelentős fordulatot a választásoktól. „Olaszország jelenleg képtelen a váltásra. Az olasz politika pontosan azt a zűrzavart képviseli, amit az átlag olasz érez, és a helyzetet még jobban komplikálta a járványhelyzet, amelyben minden más háttérbe szorult” - jelentette ki.

A hétfői urnazárást követően közlik majd az első exit poll eredményeket. Először a népszavazás eredményeit, majd a tartományi választásokét hozzák nyilvánosságra.

A népszavazás érvényessége független a résztvevők számától. Toszkánában ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok negyven százalékát, két hét múlva második fordulót tartanak.

A kampánycsendet Matteo Salvini megsértette a közösségi oldalán közölt „én ma a Ligára szavazok” üzenettel.

A szakértő szerint nem lesznek komolyabb változások

Nem vár komolyabb változást az olasz belpolitikában a helyhatósági választásokat és a parlamenti létszámcsökkentésről szóló népszavazást követően Szomráky Béla Olaszország-szakértő.

Szomráky Béla az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában azt mondta: nyilván lesznek belső mozgások, elképzelhető, hogy bukik a kormányfő és helyette „meghívnak” egy másikat kormányozni, és könnyen elképzelhető, hogy „rettenetesen meggyengül” a balközép kormány. Azonban olyan gyenge nem tud lenni, hogy ne maradjon életképes - tette hozzá.     

Várakozásai szerint a parlamenti létszámcsökkentést a résztvevők többsége támogatja majd, bár ezt csak megerősítő szavazásnak nevezte, hiszen a parlament mindkét háza megszavazta azt.     

Az mondta: a tartományi választásokon Valle d'Aosta egy kisebb, etnikális jellegű és kis politikai súlyú terület, de a másik hat nagy tartományban a felmérések és a politikai elemzők 4-2 arányban jósolnak minimum jobboldali győzelmet.

Kapcsolódó írásaink

Bízik a diadalmenetben Matteo Salvini

ĀOlaszország déli és északi részén is tarthatatlan a helyzet, az illegális bevándorlóknem akarnak karanténban maradni, gyakoriak az összetűzések a táborokban

Olaszországban tarolhatnak a jobboldaliak

ĀGiorgia Meloni kijelentette, ha a baloldali kormány nem hajlandó lemondani az ellenzéki győzelem után, akkor Sergio Mattarella köztársasági elnöknek kell lépnie

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom