Külföld

Olaszországban tarolhatnak a jobboldaliak

Giorgia Meloni kijelentette, ha a baloldali kormány nem hajlandó lemondani az ellenzéki győzelem után, akkor Sergio Mattarella köztársasági elnöknek kell lépnie

Sorsdöntő választásokra kerül sor a hétvégén Olaszországban. Hét tartomány vezetéséről, valamint a parlamenti képviselők számának egyharmados csökkentéséről dönt az ország.

Olaszországban tarolhatnak a jobboldaliak
Matteo Salvini, a jobboldali Liga elnöke az ellenzéki pártok sikerében bízik
Fotó: AFP/NurPhoto/Alessandro Bremec

Veneto, Liguria, Toscana, Marche, Campania, Puglia és Valle d’Aosta régiókban mérik össze erejüket szombaton és vasárnap az olasz politikai erők. Az előzetes felmérések szerint a jobbközép koalíció közös jelöltjei nagy sikert arathatnak a legtöbb tartományban a balközép jelöltekkel szemben. A jelenleg kormányon lévő baloldali Demokrata Párt (PD), illetve Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciójának nem minden régióban sikerült közös jelöltet indítania. Emiatt tovább gyengül az esélyük az ellenzék stabil összefogásával szemben.

A kampánycsendet megelőző utolsó felmérések szerint a jobbközép elsöprő győzelme várható három tartományban. Luca Zaia, Veneto kormányzója hetvenszázalékos győzelme várható, aki a harmadik mandátumát szerezheti meg a Liga színeiben. Az ugyancsak jobboldali vezetésű Liguria tartományban Gio­vanni Totinak szavazna bizalmat a régió 57 százaléka. Területhódításra lehet számítani a hagyományosan baloldali Marche tartományban, ahol a jobbközép közös jelöltje, Francesco Acquaroli átveheti a vezetést. A szavazatok csaknem ötven százalékának megszerzését jósolják a felmérések, tíz ponttal hagyná maga mögött Maurizio Mangialardit, a Demokrata Párt jelöltjét.

Izgalmas megméretés vár a baloldali Puglia és Toscana tartományokra. A jobbközép jelöltek esélyei az elmúlt hetekben jelentősen erősödtek, a küzdelem azonban nagyon szoros. Puglia tartományban Raffaello Fitto európai parlamenti képviselő indul a jobbközép koalíció jelöltjeként. A szavazatok 43 százalékát szerezheti meg, három százalékponttal hagyva maga mögött a jelenlegi kormányzót, Michele Emilianót. Toscanában is fej fej mellett halad Susanna Ceccardi, a Liga politikusa, illetve Eugenio Giani, a balközép jelöltje. A jóslások szerint Ceccardi egy százalékponttal előzné meg a tartomány jelenlegi kormányzóját. A felmérések bevehetetlennek tartják Campagna tartományt. Vincenzo De Luca jelenlegi kormányzó újbóli győzelme várható a jobbközép közös jelöltjével, Stefano Caldoróval szemben.

Valle d’Asosta tartomány statútuma szerint az állampolgárok nem közvetlenül a kormányzóra, hanem egy 36 tagú kormányzó bizottság tagjaira szavaznak, amely a tartomány vezetőjének megválasztásáért felelős. Nagy esélyeket jósolnak a jobbközép szövetség jelöltjeinek.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke optimista, de babonából nem bonyolódik jóslásokba. Az ellenzéki párt vezetője abban reménykedik, hogy ha a jobbközép elsöprő győzelme láttán a kormánykoalíció nem hajlandó lemondani, akkor Sergio Mattarella államfő hajtja végre a kormányváltást.

A parlamenti képviselők számának egyharmados csökkentéséről szóló népszavazást az M5S kezdeményezte. A kormány a csökkentést támogatja, a felmérések szerint hetven százalék lehet az igen szavazatok aránya.

Kapcsolódó írásaink

Bízik a diadalmenetben Matteo Salvini

ĀOlaszország déli és északi részén is tarthatatlan a helyzet, az illegális bevándorlóknem akarnak karanténban maradni, gyakoriak az összetűzések a táborokban