Külföld

Maximumra tekert kampánygépezetek

Donald Trump Kína-barátsággal vádolta Joe Bident, aki a járvány hibás kezelése miatt ostorozta az elnököt

Az iskolákban tapasztalható mérgező propagandáról beszélt, és hazafias nevelést sürgetett Donald Trump csütörtökön a washingtoni Nemzeti Levéltárban az amerikai alkotmány 1787-es aláírásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédében.

Az amerikai elnök ostorozta a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalmat is. „Azért vagyunk itt, hogy kinyilatkoztassuk: soha nem vetjük alá magunkat a zsarnokságnak. Visszaköveteljük történelmünket és országunkat minden fajtájú, bőrszínű, vallású és világnézetű állampolgára számára” – jelentette ki Trump. Kifejtette, hogy börtönbüntetést érdemelnének azok, akik engedély nélkül lebontják az amerikai történelem szereplőinek szobrait. Donald Trump kijelentette: „A baloldali lázongás és felfordulás az iskoláinkban évtizedek óta folytatott indoktrináció közvetlen következménye.” Csütörtök este az elnök egy Wisconsinban tartott választási gyűlésén már arról beszélt, hogy az amerikai kormányzat a farmereknek nyújtott eddigi több tízmil­liárd dolláros segítséget további azonnali 13 milliárd dollárral egészíti ki. Trump úgy fogalmazott: „Joe Biden a karrierjét annak szentelte, hogy a tengerentúlra vigye a wisconsini munkahelyeket, kiszervezze a gyárakat, végeláthatatlan és nevetséges háborúkba rángasson bele bennünket, és a gyermekeitek jövőjét felajánlja Kínának.” Joe Biden is támadta ellenfelét, a pennsylvaniai Scrantonban rendezett közönségtalálkozón kijelentette, hogy a járvány rossz kezelése miatt az elnöknek le kellene mondania.

Időközben Christopher Wray, az FBI igazgatója arról tájékoztatta a kongresszusi képviselőket, hogy Oroszország félrevezető információkkal próbálja aláásni Joe Biden demokrata elnökjelölt kampányát, emellett igyekszik megrendíteni az amerikaiak bizalmát a választási folyamat hitelességében. Donald Trump kampánycsapata pedig visszautasította csütörtökön a The Guar­-dian című brit lap jelentését, miszerint az elnök az 1997-es US Open tenisztornán erőszakosan próbálta megcsókolni Amy Dorris modellt.

Röviden

A Twitter az amerikai elnökválasztás előtt szigorítani fogja a politikusok és az újságírók fiókjainak biztonságát, hogy segítsék a gyanús bejegyzések azonosítását, és felgyorsítsák az egyes fiókok helyreállítását. A Facebook csütörtökön azt jelentette be, hogy a gyűlöletbeszédet hangoztatók, az erőszakra buzdítók és az orvosi tanácsokat adók hozzáférését szigorítja meg.


Londonnak tiszteletben kell tartania a Belfastban 1998-ban aláírt nagypénteki egyezményt, ha szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni Washingtonnal – írta Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt a Twitteren csütörtökön. A képviselőház külügyi bizottságának néhány tagja nyílt levélben üzente Boris Johnson brit kormányfőnek, hogy az amerikai képviselőház nem fogja támogatni az amerikai–brit kereskedelmi megállapodást, ha nem marad érvényben a nagypénteki békeegyezmény.
 

Minneapolisban a rendőrség feloszlatásáról tartott, de még végre nem hajtott önkormányzati szavazás óta megugrott a bűnözés. A rendőrségnél pont azok a képviselők jelentkeztek emiatt panaszaikkal, akik megszavazták a testület feloszlatását.

Kapcsolódó írásaink