Külföld

Kettős nyomás Ausztrián: járvány és bevándorlás

Ismét szigorítják a koronavírus elleni intézkedéseket, egyre több helyen kötelező a maszk

A koronavírus-járvány elleni szigorú intézkedések és a Görögországban tartózkodó migránsok befogadásának megtagadása miatt is egyre nagyobb a nyomás az osztrák kormányon. Sebastian Kurz kancellár magára haragította berlini szövetségeseit.

Kettős nyomás Ausztrián: járvány és bevándorlás
Kurz nem enged a német nyomásnak, elzárkózik a migránsok befogadásától
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet Ausztriában. A belügyminisztérium péntek reggeli közlése szerint a megelőző egy napban 808 új megbetegedést rögzítettek. Jelenleg 7447-en betegek, közülük 62-en szorulnak intenzív ellátásra.

Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó intézkedést csütörtökön jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár: a társadalmi érintkezés csökkentése érdekében tíz főben korlátozzák a zárt térben tartott rendezvényeket, a kültérieken pedig legfeljebb százan lehetnek. A temetések mentesülnek a korlátozás alól, de az esküvők nem. A magánlakásokban tartott eseményeket sem fogják nyomon követni a hatóságok. Éjjel egy órás zárórát rendeltek el a vendéglátásban, ami a zártkörű eseményekre is vonatkozik. A tartományok hozhatnak olyan döntést, hogy a záróra még korábban legyen. A vendégeknek is maszkot kell viselniük, amikor nem az asztaluknál ülnek. A vásárokban és piacokon kültéren is maszkot kell viselni. Kurz Néppártjának (ÖVP) előző koalíciós partnere, a Szabadságpárt (FPÖ) abszurdnak és autoriternek nevezte az intézkedéseket.

Előző héten már szigorították a maszkviselést, az összes boltban és az osztálytermeket leszámítva az iskolák épületében is kötelezővé vált a száj és az orr eltakarása.

Ausztriában egyébként szeptem­ber eleje óta „korona-jelzőlámpa” van érvényben. Ez azt jelenti, hogy négy színnel – piros, narancssárga, sárga, zöld – jelölik az osztrák tartományok és azokon belül a régiók fertőzöttségi szintjét. A Die Presse híradása szerint már nincs olyan tartomány, amely tisztán zöld lenne. A pénteki állás szerint még egyik régióban sem váltott pirosra a lámpa.

A legsúlyosabb helyzet a főváros­ban alakult ki, pénteki cikkében a Die Presse már úgy fogalmazott: Bécs elvesztette az irányítást a vírus felett. Napokat kell várni a tesztekre, a fertőzésgyanúsak felkutatása és izolálása pedig rengeteg akadályba ütközik. Bécsben nagyon magas a bevándorlók aránya, sok esetben még a nyelvismeret hiánya is hátráltatja a krízismenedzsmentet. A baloldali Der Standard kommentárja szerint Ausztria nem használta ki azt az időt, amit a tavaszi korlátozásokkal nyert. Bécs különösen későn cselekedett, Michael Ludwig szociáldemokrata főpolgármester csak ebben a hónapban jelentette be, hogy felvesznek ezer embert a kontaktkutatás felgyorsítására.

A koronavírus-helyzet önmagá­ban is óriási feladat elé állítja a néppárti-zöld kormánykoalíciót, de Berlinben azt akarják, migránsokat is fogadjon be. Kurz már a múlt héten közölte, hogy Ausztria a politikai nyomás ellenére sem hajlandó embereket befogadni a leégett görögországi Moria migránstáborból. „Ha most engedünk ennek a nyomásnak, azt kockáztatjuk, hogy ugyanabba a hibába esünk, amelyet 2015-ben elkövettünk” – közölte a kancellár. Kurz szerint semmi szükség szimbólumpoliti­kára, ráadásul rendkívül rossz üzenetet is hordoz a gyújtogatás megjutalmazása. Ausztria négyszáz teljesen felszerelt sátrat küldött Görögországba, segítve a táboruk leégése miatt a szabadba kényszerülő emberek ideiglenes elszállásolását.

Kurzot több szinten is támadják Németországból döntése miatt. Gerald Knaus, az Európai Stratégiai Kezdeményezés vezetője a tábor leégésének másnapjától kezdve számtalan Twitter-bejegyzésben, valamint tévészereplések alkalmával is bírálta az osztrák kormányt. A 2016-os EU–török migrációs megállapodás atyja, akit George Soros karmestereként és Angela Merkel német kancellár árnyék-külügyminisztereként is emlegetnek, migrációs szakértőként szerepel a médiában. Láthatóan nagy hatást gyakorol a német kormányra, szavait ugyanis Angela Merkel és Horst Seehofer belügyminiszter is visszhangozták. A bajor tárcavezető a Der Spiegelnek nyilatkozva csalódást keltőnek nevezte az osztrák kormány álláspontját. Kurz a úgy reagált Merkel kritikájára: Ausztria szuverén módon hozza meg a döntéseit.

Kapcsolódó írásaink