Külföld

Nem engedi el a görög kormány Leszboszról a moriai bevándorlókat

Csaknem félszáz migráns próbált meg úszva Szicíliára jutni az Open Arms hajón tartózkodók közül

A moriai menekülttábor leégése miatt hajléktalanná váló csaknem 13 ezer ember közül eddig hatezer migráns költözött be a Kara Tepében létrehozott átmeneti befogadóközpontba Leszbosz szigetén – közölte a görög bevándorlásügyi minisztérium szóvivője pénteken az ARD német köztelevízió szerint. A beköltözők között eddig 157 koronavírus-fertőzöttet találtak, akik karanténba kerültek.

Nem engedi el a görög kormány Leszboszról a moriai bevándorlókat
Eddig hatezer migráns költözött be a Kara Tepében létrehozott átmeneti befogadóközpontba Leszbosz szigetén
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Menedékkérők ezrei egyébként még mindig attól tartanak, hogy a táborba költözéssel a szigeten ragadnak, ezért azt követelik, hogy vigyék őket a szárazföldre. A görög kormány ragaszkodik az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött migrációs megállapodásban foglaltakhoz, így a bevándorlók addig nem hagyhatják el a görög szigeteket, amíg a menekültügyi eljárásuk le nem zárul.

A hatóságok ezért szórólapokat osztanak az utcán élő migránsok között, amelyben arról tájékoztatnak, hogy Leszboszt kizárólag a menekültügyi eljárás lefolytatásával tudják elhagyni, ennek feltétele pedig az, hogy beköltözzenek az új sátortáborba. Az unió tegnap különtámogatást hagyott jóvá Görögország és Bulgária számára a határvédelem megerősítésére.

A szlovén belügyminisztérium pénteken közölte, hogy az év első nyolc hónapjában 10 220 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok Szlovéniában, 3,3 százalékkal többet, mint 2019 azonos időszakában.

A Szicília partjai közelében veszteglő Open Arms civil mentőhajóról pénteken 48 migráns ugrott a tengerbe és próbált meg kiúszni az olasz partokhoz, sikertelenül. A hajó, fedélzetén csaknem 280 migránssal, egy hete vár európai kikötési engedélyre.

Kapcsolódó írásaink