Külföld

Minszk a külföldi sajtó korlátozásával válaszolhat az EU esetleges szankcióira

Az Európai Unió Fehéroroszország elleni esetleges szankcióira a minszki vezetés megfelelő válaszlépéseket fog tenni, amelyek érinthetik az országban akkreditált külföldi tudósítók tevékenységét is - jelentette ki Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter pénteken.

Minszk a külföldi sajtó korlátozásával válaszolhat az EU esetleges szankcióira
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök
Fotó: AFP/Siarhei Leskiec

 „Magától értetődő, hogy amennyiben valamilyen büntetőintézkedéseket fogadnak el Fehéroroszországgal szemben, úgy gondolom, a fehérorosz állam is megfelelő lépéseket tesz, amelyek - mondjuk úgy - az országok belpolitikai működésével kapcsolatosak. Ezek érinthetik a politikai rendszert, a Fehéroroszországban akkreditált külföldi sajtó működését, de egy sor más intézkedést is” - mondta a külügyminiszter az SZTV fehérorosz televízió műsorában újságírói kérdésre válaszolva.

A fehérorosz diplomácia vezetője a lehetséges válaszlépések között említette, hogy országa felülvizsgálhatja tagságát egyes nemzetközi szervezetekben. „Felülvizsgálhatjuk részvételünket különböző kezdeményezésekben, szervezetekben, amelyek tevékenysége Fehéroroszország részvétele nélkül értelmét vesztené” - idézte Makejt a külügyminisztérium sajtószolgálata. 

Makej mindemellett hangsúlyozta, hogy Minszk sosem fog olyan lépéseket kezdeményezni, amelyek ronthatják Fehéroroszország kapcsolatát egyik legfontosabb partnerével, az Európai Unióval. „Ugyanakkor egyértelműen készek vagyunk megfelelő választ adni az ilyen jellegű, romboló hatású cselekedetekre” - hangoztatta.

A miniszter egyben óva intette ország nemzetközi partnereit attól, hogy a fehérorosz hatóságokat a szerinte senkit sem képviselő ellenzékkel folytatandó párbeszédre kényszerítsék.

„Az Európai Unió kezdeményezésére működésbe lépett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). A tanácskozáson javaslatot tettek az úgynevezett moszkvai mechanizmus elindítására Fehéroroszországgal kapcsolatban. A mechanizmus keretében szakértői csoportot hoznának létre, amelyet Fehéroroszországba küldenének az emberi jogok helyzetének kivizsgálására. A fehérorosz vezetés egyáltalán nem hajlandó részt venni ennek a mechanizmusnak a megvalósításában, határozottan elutasítjuk az ilyen hozzáállást, ahogy a különböző külső közvetítési javaslatokat is, amelyek célja rábírni a hatóságokat az ellenzékkel folytatandó párbeszédre” - mondta a fehérorosz külügyminiszter.

Veszélyes precedensnek nevezte és az ország belügyeibe történő beavatkozásnak minősítette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának határozatát is, amely felszólítja Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztost, hogy kövesse figyelemmel a fehérorosz válságot, és az év végéig tegyen jelentést róla.

Makej nehezményezte, hogy az európai partnerek csak bírálattal illetik országát, és - mint fogalmazott - nem veszik a fáradtságot, hogy a dolgok valós helyzetéről tájékozódjanak.

Az Európai Unió külügyminiszterei augusztus 14-i rendkívüli tanácskozásukon célzott szankciók előkészítéséről állapodtak meg a fehéroroszországi választásokat követő tiltakozáson részt vevők elleni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításának felelősei ellen. A szeptember 21-i uniós külügyminiszteri találkozó napirendjén szerepel a tervezett büntetőintézkedések megvitatása.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom