Külföld

Kisebbségi kabinetet alakíthat a lengyel kormánykoalíció vezető pártja

Kisebbségi kabinetet alakíthat a lengyel kormánykoalíció vezető pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) - jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő pénteken a tervezett kormányátalakításról folytatott egyeztetések kapcsán.

Kisebbségi kabinetet alakíthat a lengyel kormánykoalíció vezető pártja
Kisebbségi kabinetet alakíthat a lengyel kormánykoalíció vezető pártja, a Jog és Igazságosság (PiS)
Fotó: AFP/Jaap Arriens

Müller azt követően nyilatkozott a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak, hogy a parlamenti alsóházban, a szejmben péntekre virradóra több kormánykoalíciós képviselő nem támogatta a kormánypárti tervezetet az állatvédelmi törvény módosításáról. A többi között a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform támogatásával mégis megszavazott, a szenátus elé kerülő jogszabály tiltja a szőrmeállatok tenyésztését, és csupán a hazai szükségletek kielégítésére korlátozza a rituális (kóser, halal) vágást. A törvény a kisebb kormánykoalíciós pártok, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés szerint hátrányos helyzetbe hozza a lengyel állattenyésztők egy részét.

A törvény ellen a fő kormánypárt, a PiS egyes tagjai is szavaztak, köztük Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter.

Müller szerint a szavazás „olyan mozzanat volt, amelyben tükröződtek az utóbbi hetek, hónapok kormánytáboron belüli vitái”. A szóvivő egyrészt az október elejére bejelentett kormányátalakítás körüli feszültségekre utalhatott, de kijelentése vonatkozhatott a nyár eleji kormánykoalíciós válságra is. Az akkor lemondott kormányfőhelyettes, Jaroslaw Gowin (az Egyetértés elnöke) a parlamentben hozzájárult az eredetileg május elejére kiírt, végül júliusban megtartott elnökválasztás elhalasztásához.

A kormányszóvivő szerint a fennálló helyzet többféleképpen megoldható, a PiS kisebbségi kabinetjének összeállítása mellett lehetséges az előrehozott parlamenti választás is. Müller - amint péntek reggel a PiS több más vezető politikusa is - aláhúzta: a kormánykoalíción belül folytatott kormányátalakítási tárgyalások leálltak.

A PiS-frakció elnöke, a szejm alelnöke, Ryszard Terlecki péntek délelőtti sajtóértekezletén kijelentette: a kormánykoalíció „gyakorlatilag nem létezik”. Közölte: a párt vezetése hétfőn dönt további lépésekről, pénteken pedig felfüggesztik az állatvédelmi törvénymódosítás ellen szavazó PiS-képviselők párttagsági jogait.

A kisebb kormánykoalíciós tagok esetében a szavazási magatartásuk mellett Terlecki kifogásolta, hogy e tömörülések „egyre újabb elvárásokkal” álltak elő a kormányátalakítási tárgyalásokon.

A Szolidáris Lengyelországot jelenleg Zbigniew Ziobro igazságügyi, valamint Michal Wos környezetvédelmi miniszter képviseli a kormányban. Az Egyetértés soraiból Jadwiga Emilewicz tölti be a kormányfőhelyettesi és fejlesztési miniszteri, Wojciech Murdzek pedig a felsőoktatási és tudományi miniszteri posztot. Az eddig ismertetett tervek szerint a tárcák számának csökkentésével is járó kormányátalakítás után mindkét kispártnak csak egy-egy tárca jutna.

Kapcsolódó írásaink

Célkeresztben hazánk és Lengyelország

ĀAz uniós források megvonását követelték baloldali képviselők az Európai Parlamentben, a fideszes Hidvéghi Balázs pedig a kettős mércére hívta fel a figyelmet

Lengyelország keresztény demokráciája

ĀA 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság politikájának egyik alapelve, hogy régiónk hagyományait és nemzetei önazonosságát nem szabad szégyellni és félretenni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom