Külföld

Járóka Lívia: Tíz év munkája hozta meg gyümölcsét

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön nagy többséggel szavazta meg az európai romaintegrációs keretstratégia jelentését. „A döntéssel tíz év munkája hozta meg a gyümölcsét, hiszen a magyarország által kezdeményezett romaintegrációs intézkedések új szintre léphetnek" - így köszöntötte a dokumentumot Járóka Lívia, az EP fideszes alelnöke, a jelentés néppárti társelőadója. 

Járóka Lívia: Tíz év munkája hozta meg gyümölcsét
Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes politikusa
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

"A következő tíz évet meghatározó dokumentumot fogadtunk el, amely a jelenlegi intézményi és pénzügyi struktúra továbbfejlesztését javasolja” – tette hozzá a politikus.

Járóka Lívia lapunkhoz eljuttatott közleményében kiemelte, hogy a csütörtöki döntés ismét megerősítette a 2011-ben elfogadott roma-jelentés tanácsi dokumentumokba akkor be nem került részeit: a visszacsatolási, ellenőrzési rendszert; a különböző szakpolitikai területek komplex kezelését; valamint a konkrét vállalások, ha kell szankciók bevezetését; a balkáni államok felzárkóztatásának fontosságát; valamint a romák bevonásának jelentőségét.

A képviselő rámutatott az átláthatóság, az ellenőrzés és a visszacsatolás rendszerének jelentőségére. Az elmúlt tíz év és a koronavírus-járvány okozta problémák még egyértelműbbé tették a romaintegrációs munka alapvető céljait, az oktatás minőségi javítását és a munkalehetőségek megteremtését, emelte ki Járóka, hozzátéve: ez nem etnikai kérdés, hanem ez minden tagállamban össztársadalmi érdek.

„Magyarország rengeteg jó példát adott az elmúlt években, összességében is a legjobbak között teljesítettünk. Ezt mutatja az is, hogy az Európai Parlamentben a három legnagyobb európai pártcsalád egyaránt magyar képviselőre bízta a jelentés kidolgozásában való aktív közreműködést" - mutatott rá a fideszes politikus.

Hozzátette: a magyar eredmények ösztönzik a többi tagállamot is. A roma kérdés nem politikai csatározások színtere, hanem megfontolt és megalapozott szakpolitikai döntéseket kíván. A jelentés felhívja a Bizottságot és a Tanácsot, hogy a most elfogadott európai romaintegrációs keretstratégia végrehajtása megkülönböztetett figyelmet élvezzen.

A képviselő egyúttal üdvözölte Ursula von der Leyen romaintegrációval kapcsolatos, az unió helyzetéről szóló parlamenti beszédében elmondott gondolatait.

Járóka Lívia mint az EP nyugat-balkáni kapcsolatokért felelős alelnöke külön örömét fejezte ki, hogy a jelentés túlmutat az EU jelenlegi keretein és segítő kezet kíván nyújtani a nyugat-balkáni romák számára is. Bizakodásra okot adó az Európai Bizottság és Várhelyi Olivér biztos úr ezen a területen mutatott való elkötelezettsége.

Végül köszönetet mondott Romeo Franz, jelentéstevőnek és mindenkinek, aki ideológiai vitáktól mentesen a jelentés sikerén dolgozott. Felhívta végül a tagországok kormányait, hogy az Európai Parlament iránymutatásai mentén dolgozzanak ki olyan stratégiai változásokat, amelyek biztosítják a megkülönböztetésmentes, teljes és boldog életet minden európai roma ember számára.

Kapcsolódó írásaink

Képmutatás Brüsszelben

ĀHidvéghi: A baloldal visszaél a jogállamiság fogalmával, és politikai zsarolóeszközzé alacsonyítja, amely erősíti a megosztottságot az unióban