Külföld

Trócsányi: Nincs erős Európa virágzó államok nélkül

Az Európai Unió komoly reformját és az európai kontinens jövőjét illető mélyreható vitát szorgalmaz Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Euronews hírportálon szerdán megjelent véleménycikkében, sürgetve az európai politikai gondolkodás menetének megfordítását, s a nemzetek érdekeit szolgáló unió megteremtését.

Trócsányi: Nincs erős Európa virágzó államok nélkül
Az Európai Unió komoly reformját és az európai kontinens jövőjét illető mélyreható vitát szorgalmaz a Fidesz európai parlamenti képviselője az Euronews-on megjelent véleménycikkében
Fotó: MH

 Az EU soros német elnöksége által meghirdetett, Európa jövőjéről indítandó konferencia gondolatához kapcsolódó írásában Trócsányi László megállapítja, hogy „a koronavírus járvány a második világháború óta nem látott mértékű csapást mért az európai nemzetekre”, s az EU nem boldogult a válság kezelésével, „olyan európai intézményekről adva képet, amelyeknek gondot okoz valós, mindennapi problémák kezelése”.

Ez a világjárvány rávilágított arra a tényre, hogy ma az EU nem úgy működik, ahogy azt a tagállamok eredetileg elgondolták - állítja a volt igazságügyi miniszter. Trócsányi szerint Európa elvesztette az elmúlt évtizedet, s a jelenlegi válság az utolsó csupán egy olyan válságsorozatban, amely nyomot hagyott az Unión, kezdve a 2008-as pénzügyi és gazdasági világválságtól, a migrációs válságon és a terrorizmus problémáján át, egészen az Egyesült Királyság unióból való kilépéséig, és szerinte egyikre sem találtak megfelelő megoldást.

Az európai intézmények és a tagállamok közötti konfrontációk elkerülhetetlenek voltak tehát - írja, s hozzáteszi: „a német szövetségi alkotmánybíróság nemrég hozott, vitatott döntése pontosan rávilágít az uniós intézmények és az EU tagállamai közötti jelenlegi egyensúlyhiányra, valamint a tagállamok hatáskörének rejtett eróziójára”.

A Fidesz EP-képviselője ebben a helyzetben egyebek közt a nemzeti gazdaságok újraindítását, az európai vállalatok versenyképességének megerősítését, az európai gazdasági szuverenitás megalapozását és a polgárok biztonságának garantálását tartja az Európa előtt álló legfőbb feladatoknak. „Ezek mellett találni kell egy életképes megoldást a demográfiai problémára, amit az öregedő európai társadalmak okoznak, de a tömeges migráció elutasításával, ami komoly kockázatot hordozna az európai kultúra értékeinek lerombolásában” - írja.

Ehhez azonban új lendületre van szükség, s fordítani kell az európai politikai gondolkodás menetén. „Itt az ideje, hogy végleg szakítsunk azon gondolattal, amely az elmúlt évtized válságaihoz vezetett (...) Nem az európai nemzeteknek kell szolgálniuk Európát; éppen ellenkezőleg, az Európai Uniónak kell léteznie az európai nemzetek érdekeinek szolgálatában” - hangsúlyozza.

„Az unió az olaszok boldogságából, a németek fegyelméből, a lengyelek hősiességéből és csatáiból, valamint a magyarok ötletességéből fakad. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Európa az európai népek történelmében és szellemiségében található - Európa városaiban, falvaiban és vidékein” - fejti ki.

Közölte, ha Európa elutasítja nemzeteit, azzal elveszíti lelkét. „Ezért nem engedhetjük meg a brüsszeli elitnek, hogy eltérítsék eredeti céljától az Európa jövőjéről szóló konferenciát. Egyszerűen nem képzelhetjük el a virágzó Európát anélkül, hogy bevonnánk az európai népek szuverenitását képviselő nemzeti parlamenteket” - írja az Euronewson angol nyelven megjelent cikkében Trócsányi László.

Kapcsolódó írásaink