Külföld

Az uniós menekültpolitika reformját sürgette Steinmeier

Megkezdte a görög rendőrség a múlt héten leégett leszboszi menekülttábor lakóinak átköltöztetését a Kara Tepében található új táborba. A műveletben hetven rendőrnő is részt vett, akik szóban próbálták meggyőzni a migránsokat, hogy induljanak a befogadóközpont felé. A mintegy nyolcezer férőhelyes sátortáborba eddig mindössze 1100 ember volt hajlandó beköltözni, a menedékkérők többsége távozni akar Leszbosz szigetéről.

Az uniós menekültpolitika reformját sürgette Steinmeier
Segélyszállítmányt küldött Magyarország a leszboszi táborban kialakult válság kezelésére
Fotó: AFP/Angelos Tzortzinis

Magyarország egyébként huszonkétmillió forint értékű segélyszállítmányt küldött a Leszboszon kialakult válság kezelésére. Az egészségügyi felszereléseket, takarókat és egyéb használati tárgyakat az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága ajánlotta fel a távirati iroda közlése szerint.

A belga kormány száz-százötven migránst fogad be a leégett moriai menekülttábor lakói közül. A kabinet „különösen kiszolgáltatott embereket” vesz át Görögországból, gyermekeket, családokat és nőket.

Nagyobb egységre van szükség az unióban a menekültügyi kérdésekben Frank-Walter Steinmeier szerint. A német államfő tegnapi olaszországi látogatása előtt nyilatkozott a La Repubblica című lapnak. Reményét fejezte ki, hogy a tagországoknak gyorsan sikerül megegyezniük az Európai Bizottság hamarosan bemutatásra kerülő javaslata alapján a migrációs politika reformjáról. Szerinte a Moriában történtek is a nem megoldott európai menekültpolitika következményei. Az EU-nak két dologról muszáj megállapodnia: a külső határok hatékony védelméről, valamint a menekültek befogadásának és elosztásának kérdéséről – tette hozzá Steinmeier.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom