Külföld

Illegális bevándorló késelt Comóban

Kikötési engedélyre várt szerdán az Open Arms civilhajó az olasz Agrigento megye vizein, amikor eluralkodott a káosz a fedélzeten: tizenegyen a vízbe vetették magukat, hogy úszva érjék el Porto Empedocle partját.

Illegális bevándorló késelt Comóban
Migránsok az olasz tengerparton
Fotó: AFP/Thomas Lohnes

A vízi rendészet tagjai siettek a tiltakozók mentésére. Engedélyt adtak a fedélzeten tartózkodó két állapotos asszony és családtagjaik távozására, akiket a partiőrség szállított a szárazföldre. A civil szervezet a kikötők megnyitását sürgeti, a bevándorlók megviselt pszichés állapotára hivatkozik, akik az út során hajótörést, erőszakos kínzásokat és egyéb traumákat szenvedtek el, további fogva tartásuk súlyosbítja állapotukat. A civilhajó szeptember 8-án hajtott végre mentési műveletet líbiai vizeken, ma már hetedik napja várakozik a kikötés engedélyezésére.

Élénk vitát váltott ki egy milánói kiállítás megnyitójára készült fotómontázs. Fabio Vitale alkotása Michelangelo Buonarotti Pietá című márványszobrát örökíti meg új feldolgozásban. A művész a modern társadalom kérdésére, a bevándorlásra reflektál a reneszánsz művész világhírű alkotásával. Az újraértelmezett fotón nem keresztre feszített gyermekét tartja karjai között a Szűzanya, hanem egy színes bőrű bevándorlót. Katolikus sajtóorgánumok és konzervatív körök felháborodásuknak adtak hangot.

Egy tunéziai származású illegális bevándorló halálra késelt kedd reggel egy katolikus plébánost Comoban. Az áldozat, Roberto Malgesini atya élethivatásának tekintette a szegények és a bevándorlók megsegítését. A hajléktalan elkövető tette végrehajtása után önként jelentkezett a hatóságoknál. Az utólagos ellenőrzések során fény derült arra, hogy a zavart elmeállapotú személy, büntetett előéletű, április 8-a óta kitoloncolás végrehajtására várakozik. Ez azonban az egészségügyi vészhelyzet következtében ritkábban induló repülőjáratok miatt eltolódott. Ferenc pápa szerdai általános kihallgatása alkalmával a „szeretet mártírjának” nevezte Roberto atyát, és hálát adott életéért, mivel mindig a szegények és az elhagyatottak szolgálatában állt.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom